Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πόσο πιθανός είναι ένας πυρηνικός πόλεμος από τη Ρωσία

Εικονικά δημοψηφίσματα, επιστράτευση και πυρηνικές απειλές. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί ανοιχτά την Ευρώπη και τη Δύση σε κάθε ευκαιρία, ενώ η απειλή για χρήση πυρηνικών στο τελευταίο του διάγγελμα προκαλεί φόβο και ανησυχία. Πρόκειται για κούφιες απειλές ή πραγματικότητα;

Με ορόσημο την επιστράτευση, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τρομοκρατημένη αν ο Ρώσος πρόεδρος θα τραβήξει τελικά την πυρηνική «περόνη».

Τον παγκόσμιο συναγερμό, άλλωστε, μπροστά στην επανάληψη του ολέθρου του Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, επέτεινε η δήλωση του «αναμεταδότη» του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην Πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα πυρηνικά όπλα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», για να προσθέσει πως «το δυτικό κατεστημένο, γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει επιστροφή».

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες

Από την πλεύρα τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνουν ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει.

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στην τηλεοπτική εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις δημοσίως, αλλά είπε ότι η Ουάσινγκτον είπε κατ΄ιδίαν στη Μόσχα «με μεγαλύτερες λεπτομέρειες τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό».

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν «σποραδικές επαφές» για τα πυρηνικά όπλα

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν «σποραδικές «επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα δύο μέρη διατηρούν έναν περιορισμένο ανοιχτό δίαυλο διαλόγου που επιτρέπει την «επείγουσα ανταλλαγή μηνυμάτων» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

«Υπάρχουν δίαυλοι για διάλογο στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σποραδικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον επιτρέπουν την ανταλλαγή κάποιων επειγόντων μηνυμάτων σχετικά με τις θέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Βάσιμη απειλή

Αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο ευάλωτος, ενώ κινητοποιεί ακόμη περισσότερο το δυτικό μέτωπο εναντίον του, παρότι «αν αντιμετωπίσει την πραγματική, επικείμενη προοπτική να χάσει τον πόλεμο, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα πρώτος, πριν ηττηθεί» υποστηρίζει ο Μάθιου Κρένιγκ, ειδικός σε θέματα πυρηνικών στο Ατλαντικό Συμβούλιο, καθώς πρόκειται για «τα μόνα εργαλεία που του έχουν απομείνει», όπως τονίζει. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας πως ο Πούτιν «φλερτάρει ξανά με τη ζοφερή προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου. Αυτή τη φορά μπορεί να το εννοεί», κινούμενος με όχημα την απόγνωση και κυρίως την απειλή της πτώσης του.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο Ρώσοςπρόεδρος επικρατήσει στο ουκρανικό μέτωπο ή προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) μετά τα τοπικά τους δημοψηφίσματα, τότε πιθανότατα θα «επέκτεινε τη ρωσική πυρηνική ομπρέλα» πάνω από αυτές τις περιοχές, εξέλιξη που η Ουκρανία «δεν θα αποδεχτεί ποτέ», υποστηρίζει η Μελίντα Χάρινγκ, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Eurasia Canter. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, της κάλπης στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, αν κυμανθεί στα «σταλινικά» ποσοστά της Κριμαίας του 2014, θα προσφέρει στο Βλαντιμίρ Πούτιν τον νομιμοποιητικό λίθο, πάνω στο οποίο θα οικοδομήσει την όποια βάση διαπραγμάτευσης για τα ρωσικά συμφέροντα, μετά το τέλος των πολεμικών συγκρούσεων.

Για μερίδα αναλυτών, ο πυρηνικός εφιάλτης, δηλαδή η μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμή σύγκρουση» με τη χρήση πυρηνικών όπλων, είναι ένα σενάριο που έχει βγει από τα συρτάρια των κινηματογραφιστών επιστημονικής φαντασίας, αφού ακόμη και αυτοί αδυνατούν να «ψυχαναλύσουν» το λαβωμένο δικτάτορα. Αντίθετα, έμπιστός του ολιγάρχης είχε εξομολογηθεί προ μηνών πως η «ψυχιατρική υγεία του Ρώσου προέδρου είναι κακή» και η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «πολύ πραγματική», τηρώντας, για ευνόητους λόγους, την ανωνυμία του. Στο ερώτημα αν η παγκόσμια ειρήνη συνιστά συνάρτηση της ψυχικής υγείας του Ρώσου Προέδρου, η απάντηση είναι «μάλλον, ναι», καθώς φέρεται πως είναι ο ίδιος που δίνει εντολές τις τελευταίες ημέρες στους στρατηγούς του αναφορικά με την επιχειρησιακή εξέλιξη του μετώπου στην Ουκρανία, μολονότι οι θεωρίες -συνωμοσίας και όχι μόνο- οργιάζουν εδώ και καιρό για το αν τελικά πάσχει από καρκίνο, Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ. Παρότι η δημόσια εικόνα του είναι απόλυτα προσεγμένη, ο έντονος βήχας που μετέθεσε το διάγγελμά του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά μία ημέρα πυροδότησε εκ νέου σενάρια για την εύθραυστη υγεία του Ρώσου «μονάρχη», η οποία περιγράφεται πιο εύθραυστη και από τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.

Εξασθενημένος ο ίδιος ή με ασθενή στρατιωτική ισχύ, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν αποκλείεται ακόμη και να αποδειχθεί νικητής στο παιχνίδι επιβίωσης με σκηνικό την Ουκρανία, καθώς ελίσσεται και βραχυκυκλώνει τους αντιπάλους του, χωρίς να χρειαστεί καν να δράσει.

Κοινώς, η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων ενίοτε μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και από τη ρίψη ατομικής βόμβας, τουλάχιστον για την εφημερίδα Handesblatt, η οποία εκτιμά ότι «ο Πούτιν θέλει να επιβάλει την νίκη με απειλές, πάνω από όλα με την απειλή πυρηνικού πολέμου. Γι αυτό θέλει να τρέψει τους Ουκρανούς σε φυγή και να αποθαρρύνει τη Δύση να συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία», αντλώντας από το «παράδειγμα» της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο δεν φείδεται «μεγάλων εκκαθαρίσεων».

By