Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ποτάμι: H κυβέρνηση θεωρεί τα ΑΕΙ «εκκολαπτήρια κομματικών στρατών»

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε ερώτηση που αφορά την έρευνα στα πανεπιστήμια

ÌÁÕÑÙÔÁÓ  *** GOAL ***

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας για την ακύρωση του πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «Μελέτη σύνδεσης των ΑΕΙ με τη διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας» κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Όπως αναφέρει σύμφωνα με την πρόσκληση το συγκεκριμένο έργο είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ΑΕΙ και όχι τις «ιδεοληπτικές ανάγκες» ορισμένων μελών της κυβέρνησης.

Διερωτάται ο βουλευτής «δηλαδή δε μας ενδιαφέρει η διασύνδεση των ΑΕΙ με τη διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας, οι καλές πρακτικές και οι διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες; Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι η έρευνα είναι μόνο για την έρευνα και δεν πρέπει να διερευνάται η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με σκοπό την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών έντασης γνώσης, καινοτομίας και τεχνολογίας;».

Επισημαίνει δε ότι το Ποτάμι «πιστεύει στη διασύνδεση των ΑΕΙ της χώρας με την παραγωγή όπως επίσης και στην ενίσχυση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, προς όφελος των ερευνητών, των ΑΕΙ αλλά και της ίδιας της χώρας προκειμένου να αναστραφεί το ρεύμα μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων».

Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι κάποιοι θεωρούν τα ΑΕΙ μόνο «ως εκκολαπτήρια κομματικών στρατών κι όχι ως εκκολαπτήρια νέων ιδεών και τεχνολογικών καινοτομιών» αλλά και για υποκρισία καθώς είναι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα νοιάζονται και θα «κλαίνε όψιμα» για τους χιλιάδες επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό.