Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ποτάμι: Κάποιοι πρέπει να βγουν στη σύνταξη

Η διαφθορά αλλά και η περιθωριοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων, όλες αυτές τις δεκαετίες, είναι έργο των κομματικών κρατικών μηχανισμών.

potami

«Μπορεί ο κ.Τσίπρας να είναι μια μεγάλη απογοήτευση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα τρέξει προς τα πίσω. Θέλει να φύγει μπροστά. Με νέες λύσεις, με νέα πρόσωπα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Real» και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου μιλώντας για το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για τη δημιουργία ενός νέου μεταρρυθμιστικού φορέα, ενώ επεσήμανε ότι «αν ο κόσμος δει στην πρώτη γραμμή του «νέου Κινήματος» όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος, τότε δεν θα έρθει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «εμείς με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν συνεργαζόμαστε» ενώ ερωτηθείς για τη ΝΔ τόνισε ότι «είναι ένα συντηρητικό κόμμα με μεγάλες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας. Μπορεί να έχει κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν πλέον στις μεγάλες αλλαγές αλλά η λύση δεν θα έρθει με ξαναζεσταμένες συνταγές».

Για την πρόταση του Πρωθυπουργού περί συνταγματικής αναθεώρησης ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι είναι «συντηρητική και γραφειοκρατική» κι ότι «με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλάζει το πολίτευμα» κι επεσήμανε ότι πρέπει «να μελετηθεί η πρόταση για εκλογή του Προέδρου από ένα «διευρυμένο σώμα» περίπου 400 εκλεκτόρων». Αναφερόμενος στην πρόβλεψη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές, θύμισε ότι «πριν από 15 χρόνια κάποιοι μάζεψαν ένα εκατομμύριο υπογραφές για να μπει ξανά το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Θα κάνουμε λοιπόν και γι’ αυτό δημοψήφισμα;»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τον Βασίλη Λεβέντη σχολίασε ότι «δεν παρακολουθώ τι λέει ο κ. Λεβέντης. Όπως κανείς στην Βουλή δεν τον παρακολουθεί εκτός ίσως από τον κ. Τσίπρα τις μέρες που θέλει να τον καλοπιάσει. Ο κ. Λεβέντης είναι το κυβερνητικό του back up. Αν στραβώσει κάτι με τους ΑΝΕΛ θα βγει να στηρίξει την κυβέρνηση. Είναι και ένα φόβητρο για τον κ. Καμμένο. «Κοίτα Πάνο, έχω και εναλλακτική».

Η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη

Μαθαίνουμε ότι οι οριστικές αποφάσεις για την κεντροαριστερή παράταξη θα παρθούν αρχές Σεπτέμβρη οπότε και θα συναντηθείτε με την κυρία Γεννηματά.

Κυρία Ζαφειριάδου θα μου επιτρέψετε να σας κάνω μια διόρθωση. Η συζήτηση δεν είναι για την «κεντροαριστερή παράταξη», όπως λέτε. Και δεν είναι θέμα μόνο δικό μου και της κυρίας Γεννηματά. Ο διάλογος αφορά όλες τις μεταρρυθμιστικές προοδευτικές δυνάμεις. Από την Δράση και τους Οικολόγους μέχρι το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, για να μιλήσω για τα κόμματα. Ένας μεγάλος χώρος που έχει μέσα του και προοδευτικούς φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς. Εσείς οι δημοσιογράφοι για απλούστευση μπορεί να λέτε «κεντροαριστερά» αλλά η λέξη αυτή δεν αποδίδει την πραγματικότητα.

Μήπως όμως αυτό είναι ένα παιγνίδι με τις λέξεις και τελικά όλοι μιλάμε για το ίδιο πράγμα;

Επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις δεν θα ήθελα να χρησιμοποιούμε τον όρο κεντροαριστερά. Άλλωστε όταν λες «κεντροαριστερή παράταξη» είναι σαν να λες «είμαι στην ίδια περιοχή με τον κ.Τσίπρα» ο οποίος επίσης δηλώνει τώρα «κεντροαριστερός» – είναι το κοστούμι που τον βολεύει αυτήν την εποχή. Και το Ποτάμι όπως ξέρετε το έχει ξεκαθαρίσει. Εμείς με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν συνεργαζόμαστε.

Με τον κ.Μητσοτάκη συνεργάζεσθε;

Το ερώτημα για τις συνεργασίες πρέπει να προσδιορίζει χρόνο και σκοπό. Αν μιλάμε για το σήμερα, το Ποτάμι δεν συνεργάζεται ούτε με την κυβέρνηση, ούτε συνεργάζεται εφ’ όλης της ύλης με κάποιο άλλο κόμμα. Δίνουμε μάχες όμως για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων και εκεί σε επιμέρους θέματα δημιουργούμε συνεχώς συμμαχίες.

Μετά τις εκλογές θα συνεργασθείτε με τον κ. Μητσοτάκη;

Αν έχετε ήδη τα αποτελέσματα των εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων μπορώ να σας πω τι θα κάνουμε. Αλλά επειδή κανείς δεν ξέρει ακόμη τι θα βγάλει η κάλπη θα σας πω δύο αρχές μας: Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και να πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές. Έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί για τις μεγάλες αλλαγές, ξεκινώντας από την κατάργηση του κομματικού κράτους.

Πάντα βρίσκετε μια ευκαιρία να επιτεθείτε στο κομματικό κράτος.

Ναι γιατί αυτό μας έφερε ως εδώ. Η διαφθορά αλλά και η περιθωριοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων, όλες αυτές τις δεκαετίες, είναι έργο των κομματικών κρατικών μηχανισμών.

Να σας το θέσω λοιπόν διαφορετικά. Η ΝΔ μπορεί να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που λέτε;

Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα με μεγάλες ευθύνες για την χρεωκοπία της χώρας. Μπορεί να έχει κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν πλέον στις μεγάλες αλλαγές αλλά η λύση δεν θα έρθει με ξαναζεσταμένες συνταγές. Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε το Ποτάμι.

Αν ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα συνεργασθείτε μαζί του για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του κ. Τσίπρα;

Στην ομιλία μου στη Βουλή ήμουν σαφής. Δεν θέλουμε το απλό αναλογικό τέχνασμα του κ.Τσίπρα, δεν θέλουμε όμως ούτε το παράλογο μπόνους των 50 εδρών. Και θέλουμε καθαρές απαντήσεις από όλους και δεν τις έχουμε. Μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα – αν πάρει, ας πούμε 30% να κερδίζει 15 και όχι 50 έδρες – σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς» και τώρα κάνει την πάπια και βέβαια ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού. Είναι ντροπή να απαγορεύουν τη ψήφο ακόμη και στα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Ξέρετε τι λέει η κυβέρνηση… Το Σύνταγμα από το 2001 λέει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ έκαναν τον απαραίτητο νόμο.

Και αυτοί που είναι «η ελπίδα έρχεται» γιατί δεν το κάνουν; Να σας πω εγώ γιατί. Γιατί φοβούνται ότι τα παιδιά που έφυγαν με την κρίση, θα τους εκδικηθούν στην κάλπη. Την Τετάρτη με επισκέφθηκαν 12 Έλληνες βουλευτές και γερουσιαστές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Σουηδία, την Ελβετία. Δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι συνεχίζουμε να τους απαγορεύουμε την ψήφο. Και στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν τολμούν να τους πουν «δεν σας θέλουμε», τους είπαν κάτι μισόλογα του τύπου αν συμφωνήσουν και τα άλλα κόμματα, κάτι μπορούμε να κάνουμε». Και ψεύτες και δειλοί δηλαδή. Γιατί εμείς καταθέσαμε τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού την οποία απέρριψαν ασυζητητί.

Συχνά τις τελευταίες μέρες γίνεστε στόχος του κ. Λεβέντη αλλά δεν απαντάτε στις προκλήσεις.

Για να σας είμαι απολύτως ειλικρινείς δεν παρακολουθώ τι λέει ο κ. Λεβέντης. Όπως κανείς στην Βουλή δεν τον παρακολουθεί εκτός ίσως από τον κ.Τσίπρα τις μέρες που θέλει να τον καλοπιάσει. Ο κ. Λεβέντης είναι το κυβερνητικό του back up. Αν στραβώσει κάτι με τους ΑΝΕΛ θα βγει να στηρίξει την κυβέρνηση. Είναι και ένα φόβητρο για τον κ. Καμμένο. «Κοίτα Πάνο, έχω και εναλλακτική».

Ο ίδιος πάντως ο κ. Λεβέντης λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Και προεκλογικά ορκιζόταν ότι κάθε έξι μήνες θα αλλάζει όλους τους βουλευτές του. Ποιος παίρνει στα σοβαρά αυτά που λέει ή υπόσχεται ο κ. Λεβέντης. Κάθε εβδομάδα προβλέπει και μια διαφορετική εξέλιξη. Έχει κάνει όλες τις δυνατές προβλέψεις.

Εσείς επιμένετε να μη βλέπετε πρόωρες κάλπες κ. Πρόεδρε;

Ναι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι κάθε τόσο λένε «εκλογές τον άλλο μήνα». Το κάνουν προφανώς για να κρατάνε σε εγρήγορση τους οπαδούς τους. Ο κ. Τσίπρας όμως θα πάει σε εκλογές αφού πρώτα φτιάξει τα δικά του κανάλια και τοποθετήσει παντού στην κρατική μηχανή δικούς του ανθρώπους. «Πρώτα ισχυροποιούμε το καθεστώς μας και μετά εκλογές» είναι η απόφαση τους.

Πως βλέπετε τον χάρτη της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που είναι σε εξέλιξη;

Έχω περιέργεια να δω τι τελικά θα πετύχει η κυβέρνηση. Τώρα ζήτησε «οριστική εμπειρογνωμοσύνη» από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας για το πόσα κανάλια χωράνε. Δηλαδή τα 4 κανάλια ήταν «προσωρινή εμπειρογνωμοσύνη»; Αστειότητες. Προφανώς ανοίχτηκαν λίγο με τις κουμπαριές και τις υποσχέσεις και τώρα πιέζονται να δώσουν περισσότερες άδειες.

Φοβάστε επιπτώσεις στην χώρα μας από τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος;

Μελετάμε όλα τα σενάρια. Ευτυχώς στο Ποτάμι έχουμε πρέσβεις αλλά και στρατιωτικούς με μεγάλη εμπειρία. Ελπίζω το ίδιο να κάνει και η κυβέρνηση γιατί σε αυτό το θέμα δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί. Ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αντί να γίνει πιο δημοκρατικός, έχει περιέλθει από ότι φαίνεται σε κατάσταση πανικού. Φυλακίζει και την σκιά του. Θα πρέπει να καταλάβει όμως ότι δίπλα του δεν είναι η Ελλάδα, δίπλα του δεν είναι η Κύπρος, δίπλα του είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτήν έχει να κάνει.

Τι πρέπει να γίνει με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς; Κάποιοι λένε «να παραδοθούν ώστε να μην διασαλευτούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η απόφαση πρέπει να είναι της ελληνικής δικαιοσύνης με βάση της διεθνείς αρχές και σε σύμπλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι λάθος των κυβερνητικών να μοιράζουν υποσχέσεις περί «γρήγορης έκδοσης». Επιτέλους ας μην αυτοσχεδιάζουν σε όλα τα θέματα.

Ποιες από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα μπορούσατε να συζητήσετε;

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι συντηρητική και γραφειοκρατική. Και σαν κερασάκι έχει την πρόβλεψη ότι αν δεν αρέσει ένας νόμος, τότε μαζέψτε ένα εκατομμύριο υπογραφές να γίνει δημοψήφισμα να τον αλλάξουμε». Τους θυμίζω ότι πριν από 15 χρόνια κάποιοι μάζεψαν ένα εκατομμύριο υπογραφές για να μπει ξανά το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Θα κάνουμε λοιπόν και γι’ αυτό δημοψήφισμα;

Δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με την κυβερνητική πρόταση;

Υπάρχουν μερικές αυτονόητες αλλαγές. Η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και ιδιαιτέρως των υπουργών. Η επαναφορά κάποιων αρμοδιοτήτων του Προέδρου. Ο γρήγορος έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων. Απουσιάζουν όμως οι μεγάλες αλλαγές που επιζητά η κοινωνία. Δυνατότητα για μη κρατικά πανεπιστήμια. Αποκομματικοποίηση του κράτους. Αποκέντρωση και ενίσχυση των Δήμων…

Με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αν η Βουλή αδυνατεί να τον εκλέξει, συμφωνείτε;

Όχι γιατί αλλάζει το πολίτευμα. Εμείς ζητάμε να μελετηθεί η πρόταση για εκλογή του Προέδρου από ένα «διευρυμένο σώμα» περίπου 400 εκλεκτόρων στο οποίο θα μετέχουν οι βουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι από τις μεγάλες πόλεις. Να σηματοδοτήσουμε έτσι και έναν ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκηση στην «νέα εποχή».

Θα είστε υποψήφιος αρχηγός αν τελικά όλοι συμφωνήσουν να αφήσουν τα κόμματά τους και να πάνε σε ένα «νέο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό Κίνημα», όπως λέτε.

Ναι. Αν όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης ανταποκριθούν στο κάλεσμα για κάτι καινούργιο, χωρίς την πρωτοκαθεδρία των υπουργών των προηγούμενων κυβερνήσεων, το Ποτάμι θα συμμετάσχει. Αυτή είναι η πρόταση μας από την πρώτη στιγμή. Ένα νέο Κίνημα από την κοινωνία με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και όχι ένα πάντρεμα κομματικών μηχανισμών.

Πως θα εξασφαλίσετε ότι στο «νέο Κίνημα» δεν θα έχουν την πρωτοκαθεδρία οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων και ότι θα συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες;

Αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αν ο κόσμος δει στην πρώτη γραμμή του «νέου Κινήματος» όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος, τότε δεν θα έρθει. Μπορεί ο κ.Τσίπρας να είναι μια μεγάλη απογοήτευση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα τρέξει προς τα πίσω. Θέλει να φύγει μπροστά. Με νέες λύσεις, με νέα πρόσωπα.

Με συγχωρείτε που επιμένω αλλά είναι σαν να καλείτε όλους αυτούς που κυβέρνησαν να βγουν στην σύνταξη. Αυτή είναι μια βολή κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ.

Μα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο οι υπουργοί του. Υπάρχουν μια σειρά από αξιόλογα στελέχη, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Αλλά και για τους πρώην υπουργούς δεν υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας. Κάποιοι είναι χρήσιμοι, γιατί αυτό που έκαναν έχει καταγραφεί θετικά. Και κάποιοι, ναι, πρέπει να βγουν στη σύνταξη. Δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις. Άλλωστε ένας πρώην υπουργός, από τους πλέον ικανούς, το έχει σηματοδοτήσει με δύο λέξεις: να συμμετέχουμε αλλά να μην οδηγούμε.