Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Πότε μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα μειώνεται σε:

7.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι τριών μηνών

5.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι έξι μηνών

3.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι ενός έτους

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης θα έχει προθεσμία μόλις 10 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να προσλάβει τον υπάλληλο.

H υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και πλέον το πρόστιμο δεν έχει μόνο αποτρεπτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκει την πρόσληψη του εργαζόμενου και την απόδοση δικαιοσύνης.

«Δίνουμε πλέον τη δυνατότητα για μείωση του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος. Οι εκπτώσεις συνδέονται μόνο με την πρόσληψη και εφόσον η πρόσληψη αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης» είπε η κ. Αχτσιόγλου και εξήγησε:

«Αυτό το κάνουμε για την απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο και γιατί μέσα από τη δράση του ελεγκτικού σώματος, παρατηρήθηκε πως οι επιχειρήσεις μετά την επιβολή προστίμου δεν προσλάμβαναν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον αδήλωτο εργαζόμενο. Σήμερα μπαίνει το πρόστιμο, τιμωρείται ο εργοδότης αλλά θετική συνέπεια για τον αδήλωτο εργαζόμενο δεν υπάρχει».

Η υπουργός εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα σύστημα κινήτρων για την πρόσληψη, διατηρείται ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του προστίμου, διότι πολλαπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής και ταυτόχρονα δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία με τον εργαζόμενο που πλέον έχει μεγαλύτερο συμφέρον να καταγγείλει την αδήλωτη εργασία, διότι θα έχει μεγάλη πιθανότητα να του γίνει πρόσληψη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By