Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πότε οι προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτα είναι παράνομες


«H τράπεζά σας δεν μπορεί να σας χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα σας χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας σας», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Οι τράπεζες δεν δικαιούνται να επιβάλλουν μεγαλύτερες προμήθειες για πληρωμές ή αγορές με κάρτα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με κανονισμό που ισχύει την τελευταία τριετία.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι «η τράπεζά σας δεν μπορεί να σας χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα σας χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας σας» και στις συναλλαγές αυτές εμπίπτουν, όχι μόνο όσες πραγματοποιούνται σε ευρώ, αλλά και σε λέι Ρουμανίας και σουηδικές κορώνες.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι για τις συναλλαγές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, όπως είναι οι αναλήψεις σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ισχύει προμήθεια 1,40 ευρώ, δεν είναι νόμιμο να επιβαρυνθούμε επιπλέον προμήθεια εάν κάνουμε αυτή την ανάληψη στο εξωτερικό.

Στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται:

•    μεταφορές ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ
•    αναλήψεις από μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) σε χώρες της ΕΕ
•    πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σε όλη την ΕΕ
•    συναλλαγές άμεσης χρέωσης

Συχνά, αυτόν τον κανόνα καταστρατηγούν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες στις αγορές εισιτηρίων με κάρτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος καταναλωτής διαπιστώνει ότι θα χρεωθεί με επιπλέον 10 ευρώ στην συναλλαγή του επειδή χρησιμοποιεί, για παράδειγμα,Visa.

Η χρέωση αυτή είναι παράνομη και πρέπει να καταγγέλλεται από τους καταναλωτές σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις προστασίας καταναλωτή ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στον λογαριασμό τους.

By