Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πότε θα ανέβει πάνω από 700 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΕΚΤ – Η αύξηση θα συμπαρασύρει έμμεσα προς τα πάνω -μέσω διαπραγματεύσεων- και τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων

Αύξηση στην αύξηση κατά 40 ευρώ τουλάχιστον στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων για το 2022 (6%-8% ως ποσοστό ή 360-400 ευρώ επιπλέον έως τέλος του χρόνου) σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, συμπαρασύροντας έμμεσα προς τα πάνω -μέσω διαπραγματεύσεων- και τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Η συγκυρία φαντάζει μοναδική: παρά την αύξηση του πληθωρισμού, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ίσως που -λόγω των πρωτοφανών συνθηκών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία- μια γενναία αύξηση μισθού θεωρείται από την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όχι μόνο ότι δεν απειλεί με φαύλο κύκλο ανατιμήσεων την οικονομία, αλλά και μπορεί να διορθώσει στρεβλώσεις που προκάλεσε το πληθωριστικό χρήμα της πανδημίας, καθώς και να διασώσει την κατανάλωση και την οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», διά νόμου από τον Μάιο ο κατώτατος μισθός για τον πρωτοασφαλιζόμενο που κάνει φέτος την είσοδό του στην αγορά εργασίας θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 703 ευρώ -ή και τα 720 ευρώ ακόμη- από 663 ευρώ σήμερα ή 650 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο.

Μετά από 15 και πλέον χρόνια οι νέοι γίνονται έτσι και πάλι «γενιά των 700 ευρώ», αν και οι σημερινοί 35άρηδες ή 40άρηδες -όπως επίσης και εκατομμύρια συνταξιούχοι- έζησαν ή εξακολουθούν να ζουν επί χρόνια με 400 ή 511-650 ευρώ του (υπο)κατώτατου μισθού.

Αυξήσεις χωρίς σπιράλ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο μήνες, για να ισχύσουν οι αυξήσεις από 1ης Μαΐου. Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν μια λεπτή και σοφή ισορροπία ως προς το ύψος των αυξήσεων σε σχέση με την παραγωγικότητα, για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων, του λειτουργικού κόστους αλλά και στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ηδη πάντως δρομολογούνται αποφάσεις. Και σε αυτό συνηγορούν η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ, δεκάδες οικονομολόγοι-συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, που μπαίνει επίσης δυναμικά στη λύση της εξίσωσης.

Συγκεκριμένα:

■ Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «ο τρόπος που έχει ο καπιταλισμός για να “καίει” το πλεονάζον χρήμα που τυπώθηκε παγκοσμίως είναι ο πληθωρισμός». Ανησυχούν μόνο γιατί «ενώ η κρίση είναι εισαγόμενη, οι αυξήσεις τιμών είναι εξαγόμενες». Το κόστος της ενέργειας και των εισαγόμενων υλών δηλαδή είναι ΑΕΠ που «εξάγεται» σε άλλες χώρες. Χάνει έτσι πολλαπλά αγοραστική ισχύ ο Ελληνας εργαζόμενος και καταναλωτής. Επομένως, έχει σημασία η στήριξη του εισοδήματός του.

■ Το… καλό νέο είναι ότι οι μισθοί καθηλώθηκαν πέρυσι διεθνώς, ώστε μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου φέτος να υποστηρίζεται από την παραγωγικότητα. Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ 62 οικονομολόγων-ειδικών στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και τις μισθολογικές εξελίξεις, πολλοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των μισθών βάσει διαπραγμάτευσης το 2022 (πέραν δηλαδή όσων αμείβονται βάσει του κατώτατου). Αλλά πιστεύουν ότι αυτό δεν προμηνύει την έναρξη ενός νέου σπιράλ ακρίβειας, αλλά το θεωρούν εν μέρει «ανταπόδοση» για τις χαμηλές αυξήσεις και τον υψηλότερο πληθωρισμό του 2021.

■ Δύο φορές μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμως έδωσε τον τόνο των αυξήσεων. Πρώτα, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική: «Η αγορά εργασίας βελτιώνεται περαιτέρω, περισσότερα άτομα βρίσκουν δουλειά, τα νοικοκυριά πρέπει να απολαμβάνουν υψηλότερο εισόδημα και να ξοδεύουν περισσότερα». Και στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Στο μέτωπο των μισθών μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο υπήρξε ποτέ. Ανεργία 7% είναι ρεκόρ! Και η απασχόληση επανέρχεται στα επίπεδα προ COVID! Αυτό που δεν βλέπουμε ακόμη είναι μια σημαντική κίνηση για αυξήσεις των μισθών. Δεν βλέπουμε πολλά, ούτε σε σχέση με τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό κανονικά θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα […] Θα πρέπει να δούμε κίνηση, δεν βλέπουμε ακόμη πολλή», τόνισε, αν και παρέπεμψε στον Μάρτιο για μεγαλύτερη «εις βάθος» ανάλυση και προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις (ενδεδειγμένες) αυξήσεις μισθών.

Σφήνα στις εξελίξεις μπαίνει και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «b.s.», η κυβέρνηση θα ζητήσει τη συμβολή της, με ειδική έκθεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Και πολλοί προεξοφλούν πως η Παγκόσμια Τράπεζα θα υποστηρίξει ότι μια νέα αύξηση του κατώτατου στη χώρα μας θα συμπαρασύρει εμμέσως προς τα πάνω -μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων- και τους άλλους μισθούς, ιδίως όσων αμείβονται μέχρι τον διάμεσο μισθό, έως τα 1.350-1.500 ευρώ.

By