Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

ΠΟΥ: 7.573 οι νεκροί από τον Έμπολα στη δυτική Αφρική

Σε σύνολο 19.463 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

ebola

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο έφτασε τις 7.573 σε σύνολο 19.463 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, 9.004, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στη Λιβερία, 3.384, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η επιδημία του ιού, το πρώτο θύμα της οποίας καταγράφηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Πέτερ Πίοτ, έναν από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό το 1976.

Ο Πίοτ, που είναι διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ήταν μέλος της ομάδας επιστημών που ανακάλυψε το 1976 τον ιό του Έμπολα, δήλωσε ότι τονίζεται πρόοδος στην προσπάθεια να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού, όμως συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν εμβόλια.

«Αυτή θα είναι μια επιδημία με μια πολύ μακρά ουρά και μια δύσκολη ουρά (…) πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, μια διαρκή προσπάθεια ίσως για όλο το 2015», ανέφερε ο Πίοτ στο BBC.

Ο Βέλγος επιστήμονας, που μόλις επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, υπογράμμισε ότι η επιδημία έχει φτάσει στο απόγειό της στη Λιβερία.

Ο Πίοτ υποστήριξε ότι είναι πιθανό η ασθένεια να φτάσει τις επόμενες εβδομάδες στο απόγειό της στη χώρα αυτή, όπου ως τώρα 2.556 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Οι απλές θεραπείες, όπως η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών, έχουν ρίξει τα ποσοστά θνησιμότητας στη Σιέρα Λεόνε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με έναν στους τρεις ασθενείς να πεθαίνουν ενώ αρχικά το ποσοστό ήταν 70%, τόνισε ο Πίοτ.

«Κέντρα θεραπείας έχουν πλέον δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα με τη βοήθεια της Βρετανίας. Πλέον δεν βλέπει κανείς ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο», συμπλήρωσε ο ίδιος, ο οποίος είχε επικρίνει νωρίτερα φέτος την αργή αντίδραση του ΠΟΥ στην επιδημία.

Ταυτόχρνα, ο Πίοτ είπε ότι είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, «ώστε όταν υπάρξει νέα επιδημία ή ίσως αν αυτή η επιδημία διαρκέσει πολύ, να έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By