Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Πούτιν-Μπερλουσκόνι ήπιαν κρασί 88.000 ευρώ και προκάλεσαν την επέμβαση εισαγγελέα

Χωρίς τον ξενοδόχο, φαίνεται πώς λογάριαζαν οι δύο άνδρες…

poutin

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσεις τις τελευταίες ώρες η δοκιμή ενός κρασιού 240 ετών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Κριμαία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Κριμαία, οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν τις οιναποθήκες της Μασάντρα, ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του κόσμου, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας οίνος από τον εποχή των Τσάρων, μια επιχείρηση που διαχειριζόταν το ουκρανικό κράτος πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Μπερλουσκόνι και ο Πούτιν ζήτησαν να ανοίξουν και να δοκιμάσουν ένα μπουκάλι κρασί. Δεν επρόκειτο φυσικά για ένα οποιοδήποτε κρασί, αλλά για ένα μπουκάλι ηλικίας 240 ετών, το οποίο είχε φτάσει στην Κριμαία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης και η αξία του υπολογίζεται περίπου στα 88.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα 5 μπουκάλια του ισπανικού γλυκού οίνου Jerez de la Frontera που χρονολογείται από το 1775 και το οποίο είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ακριβότερο κρασί αυτού του είδους στον κόσμο.

Σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης, η διευθύντρια της Μασάντρα, Γιανίνα Παβλένκο, την οποία διόρισαν οι ρωσικές αρχές στην θέση αυτή, άνοιξε προς τιμή των προσκεκλημένων της το στολίδι της συλλογής της Μασάντρα.

Από ότι φαίνεται ωστόσο οι δύο άνδρες λογάριαζαν χωρίς τον.. εισαγγελέα.

Έπειτα από τη δημοσίευση αυτής της είδησης, η ουκρανική εισαγγελία ξεκίνησε την Τετάρτη μια έρευνα κατά παντός υπευθύνου για «ιδιοποίηση» δημοσίων αγαθών, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάζαρ Κολοντνίτσκι, υπεύθυνος της εισαγγελίας για την Κριμαία, ενώ προσέθεσε ότι η αξία αυτού του μπουκαλιού ενδέχεται να ανέρχεται σε «περισσότερα από 100.000 δολάρια» (88.000 ευρώ).

Βάση του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας, η Παβλένκο σε βάρος της οποίας δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 έτη.

«Αυτός ο οίνος αποτελεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς, δεν ανήκει μονάχα στην Κριμαία ή στη Μασάντρα, αλλά σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας (…) το κρασί «επέζησε» από δύο παγκόσμιους πολέμους και ακόμα και οι ναζι δεν το άνοιξαν» δήλωσε ο Κολοντνίτσκι.

Οι ουκρανικές αρχές δε μπορούν να ξεκινήσουν μια έρευνα στην Κριμαία ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν μια νομική βάση για να οδηγήσουν τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη στο μέλλον, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Όταν η προσάρτηση τερματιστεί και εμείς θα επιστρέψουμε στην χερσόνησο οι εγκληματίες θα τιμωρηθούν» προσέθεσε.

By