Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πράσινο φως» στην εξόρυξη χρυσού από το ΣτΕ

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των κατοίκων των Σκουριών

symvoulio-epikrateias

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως  αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς 264 κατοίκων της Ανατολικής Χαλκιδικής, που ζητούσαν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στα μεταλλεία των Σκουριών από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Άλλη μία απόφαση υπέρ των Μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την προσφυγή 264 κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της δικαστικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για: 1) τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και 2) την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.

Το ΣτΕ διέταξε τη συνέχιση των έργων στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών .Το έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας, Σκουριών και Μαύρων Πετρών των μεταλλείων Κασσάνδρας σε έκταση 264.000 στρεμμάτων, με απώτερο σκοπό την εξόρυξη μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, χρυσού και αργύρου τα οποία θα διοχετεύονται στην αγορά από τις λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου.

Οι δικαστές του Ε” τμήματος, του αποκαλούμενου και ως περιβαλλοντικού, με την υπ” αριθμ. 549/2015 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων, που στρέφονταν κατά της περιβαλλοντικής μελέτης αλλά και της επιλογής της μεθόδου εξόρυξης.

By