Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση τη Δευτέρα – Στην Αθήνα οι Θεσμοί

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο αυριανές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα, πρώτο στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκεται το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2018, διαφαίνεται ανάγκη να αναθεωρηθείότι το μακροοικονομικό σενάριο που έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 και το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2018. Ομοίως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος για τα δημόσια έσοδα, δεδομένου πως η χαμηλότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μικρότερες εισπράξεις.

Η αναπροσαρμογή αυτή σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς οδηγεί σε μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή των 900 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός του 2018 δεν επιτυγχάνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ , αλλά 3% του ΑΕΠ. Αν και οι θεσμοί δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σε μέτρα για την κάλυψη της απόκλισης αυτής, ωστόσο αναλύουν διαρκώς τα νούμερα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση γίνεται για ακόμη έναν λόγο. Το 2017 η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και η κοινή εκτίμηση είναι πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 2,2% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν διαθέσιμα προς αξιοποίηση 900 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το ποσό αυτό θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οι θεσμοί όμως θέλουν τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν σε τομείς που θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2018 και θα οδηγήσουν σε επίτευξη του στόχου του  πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οι δανειστές επιθυμούν τα χρήματα αυτά να δοθούν αφενός για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα προς τον ιδιωτικό τομέα αφετέρου για να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο μέρος των 900 εκατ. ευρώ να τοποθετηθεί στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το Μνημόνιο και ο οποίος τροφοδοτείται από χρήματα του ESM και από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, το αυριανό πρόγραμμα διαμαροφώνεται ως εξής:

15:00 Δημοσιονομικά- επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018 – Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης

17:30  Δημοσιονομικά-διαχείριση –  Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης

(Visited 1 times, 1 visits today)
By