Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προ των πυλών η προκήρυξη για την πώληση της ΕΛΒΟ

Μετά από απανωτά ναυάγια και δύο άγονους διαγωνισμούς επί ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 85,49% του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΛΒΟ), με ελάχιστο τίμημα αγοράς τα 10 εκατ. ευρώ, νέες προοπτικές φαίνεται να διαγράφονται για το μέλλον της εταιρείας.

Θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών είναι η έκδοση της προκήρυξης για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ο εκκαθαριστής Ernst & Young προχωρεί με στόχο μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σκοπός είναι το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει έως και το 21% της νέας εταιρείας, μετά την εξυγίανσή της. Αυτή είναι μία μόνο από τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις απανωτές αποτυχημένες απόπειρες πώλησης του παρελθόντος.

Η διαδικασία που ξεκινά άμεσα θα διαρκέσει 20 ημέρες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε ομίλους, από Ισραήλ, Γερμανία, Νότια Αφρική, Ιταλία και Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός πλειοδότης θα κληθεί να συνυπογράψει ξεχωριστό κείμενο συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Και εκεί θα ορίζεται ότι:

■ Επιφυλάσσεται το δικαίωμα στο Δημόσιο να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά ποσοστό 21%. Κατά την τελευταία αντίστοιχη διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς έναν χρόνο πριν (Φεβρουάριος 2019) υφίστατο υποχρέωση συμμετοχής του Δημοσίου μέχρι ποσοστό 20%, το οποίο δεν εξασφάλιζε μέρισμα στο Δημόσιο.

■ Απαιτείται η κατάθεση από τους υποψήφιους πλειοδότες και επιχειρησιακού σχεδίου.

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα ζωής -αλλά και μια εξαετία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης- η ΕΛΒΟ προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και πάλι.

Αν επιβεβαιωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες οπλικών συστημάτων, η ΕΛΒΟ μπορεί το 2020 να επαναλειτουργήσει με νέο στρατηγικό επενδυτή ή ακόμα και να διπλασιάσει τον αριθμό των περίπου 350 εργαζομένων της, προσφέροντας σημαντικά και στην άμυνα της χώρας.

Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, η νομοθεσία επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών μόνο πώληση με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Στο υπουργείο θέλουν να επιτύχουν εκεί όπου απέτυχαν οι προκάτοχοί τους.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη από τον ειδικό εκκαθαριστή (Ernst&Young), ο νέος μέτοχος θα αναλάβει το 100% της νέας εταιρείας. Η εταιρεία συμφωνείται ότι θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία θα ενεργήσει ως αγοραστής των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, σύμφωνα με τον διαγωνισμό.

Το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας μέχρι ποσοστού 21%. Το ακριβές ποσοστό θα το επιλέξει το Ελληνικό Δημόσιο, κατά τη διακριτική του ευχέρεια.

Το δικαίωμα προαίρεσης δύναται να ασκηθεί από το Δημόσιο, μετά την παρέλευση 3 ετών και μέχρι 5 ετών το πολύ, από τη σύσταση της νέας εταιρείας, αποκτώντας μετοχές κατόπιν αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, μέχρι την κάλυψη του ποσοστού συμμετοχής.

Τα τελικά κείμενα θα δημοσιοποιηθούν άμεσα. Οπως τόνισε και στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ΕΛΒΟ τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014.

Εμφάνιζε τότε υπόλοιπο ζημιών 157 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 27 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις 69 εκατ. ευρώ, χρέη 36 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και τζίρο μόλις 4 εκατ. ευρώ, σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εκκαθάριση των δύο συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ.

Στις 24/4/2017 έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός, αλλά ακυρώθηκε, επειδή οι φάκελοι ενδιαφερομένων δεν πληρούσαν τους όρους προκήρυξης. Την 1/8/2017 έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός χωρίς προσφορές. Ακολούθως εκ του νόμου απαιτείται πρόσκληση ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτό έγινε στις 14/2/2019.

Οι ενδιαφερόμενοι αιτήθηκαν παράταση και ο εκκαθαριστής προέβη στην ακύρωση διαγωνισμού. Εναν χρόνο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να γίνει μια νέα προσπάθεια, με τον τέταρτο κατά σειράν τα τελευταία τρία χρόνια -και τελικό;- γύρο πώλησης της ΕΛΒΟ.

Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας όπως ο διακριτικός τίτλος, τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει, αλλά και πιστοποιήσεις όπως αυτές για τη συναρμολόγηση και συντήρηση αρμάτων Leopard.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By