Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Προ των πυλών νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία

Η νέα ρύθμιση που σχεδίαζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019 θα συνοδεύεται από διαγραφές προσαυξήσεων και προστίμων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία έως 3.000 – 5.000 ευρώ που μπορεί να φθάνουν έως και τις 120 δόσεις.

Η νέα ρύθμιση θα έρθει να συμπληρώσει τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών (12 και 24 δόσεις) που αφήνουν εκτός πολλούς οφειλέτες του Δημοσίου, η πλειοψηφία των οποίων χρωστάει ποσά κάτω από 3.000 ευρώ. Στόχος είναι μέχρι τους έτους να έχει ψηφιστεί νέος νόμος που θα καλύπτει ομάδες που δεν καλύπτονταν ούτε από τον νόμο Κατσέλη, ούτε από τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία και τα μπλοκάκια τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για ποσά έως 3.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις θα φθάνουν έως 36 με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις θα αυξάνονται και άλλοι.

Εξετάζεται επίσης στη νέα ρύθμιση να υπάρχουν και επιπλέον ευεργήματα παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη έως 50.000 ευρώ. Μερικά από αυτά είναι διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και η διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα. Ακόμη όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ρυθμίσεις ο οφειλέτης με την υπαγωγή του θα προστατεύεται από τις κατασχέσεις εισοδήματος, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Αίτηση για υπαγωγή θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, ενώ για να μπει κάποιος στην ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή να έχει ρυθμίσει όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις για φέτος, όπως: ΕΦΝΙΑ, φόρο εισοδήματος 2018, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By