Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Προανακριτική για Novartis: Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η συνεδρίαση μετά τις απειλές ΣΥΡΙΖΑ για «Κούγκι»

Μέσα στο ηλεκτρισμένο κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι απειλές ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μετατρέψει την επιτροπή σε «Κούγκι» ξεκίνησε η συνεδρίαση της προανακριτικής για την σκευωρία Novartis.

Ως αιτία πρόκλησης νέων θερμών επεισοδίων προβάλλεται το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής και ΝΔ για εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την σύνθεση της προανακριτικής καθώς θεωρούν ότι αποτελούν πρωτεργάτες των πολιτικών μεθοδεύσεων που οδήγησαν στην δίωξη των δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η «αποβολή» των δύο βουλευτών είναι παράνομη, πως αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και απειλεί να τινάξει την διαδικασία στον αέρα.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζουν ότι οι απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση και πως θα επιμείνουν στην ανάγκη αποχώρησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νομικού κωλύματος.

Υπενθυμίζουν δε ότι κατά την διάρκεια της εξεταστικής για την Υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε ζητηθεί από την Κουμουνδούρου η εξαίρεση των Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξύφανση των πολιτικονομικών μεθοδεύσεων και στο χτίσιμο της σκευωρίας που οδήγησε στην δίωξη δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον κ. Πολάκη υπογραμμίζουν ότι ήταν ο ίδιος που σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ενώ προχώρησε και σε προαναγγελία διώξεων πολύ πριν η δικαιοσύνη διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή. Γ

ια τον δε κ. Τζανακόπουλο σημειώνουν ότι είχε επισκεφθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος την Ελένη Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς στείλει τον φάκελο στο κοινοβούλιο.

Εξηγούν τέλος πως Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν μπορούν να έχουν τις ασύμβατες αρμοδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου και πως σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργασίες της προανακριτικής αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα παρουσιαστούν στην σημερινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα δικαστικά προηγούμενα κατά τα οποία δικαστικοί λειτουργοί εξαιρέθηκαν λόγω «υπόνοιας μεροληψίας».

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του είναι νομικά έωλο και η πιθανή ψήφισή του θα αποτελέσει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιχειρηματολογεί υπέρ της μη εμπλοκής των Πολάκη-Τζανακόπουλου στο στήσιμο της σκευωρίας αλλά για το αν η «αποβολή» τους είναι νόμιμη ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της Κουμουνδούρου αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η εξαίρεση των δύο θέτει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της προανακριτικής και θα προτείνουν είτε να αποσυρθεί το αίτημα της πλειοψηφίας είτε να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, δηλαδή να εξαιρεθούν οι πάντες και τα κόμματα να ορίσουν εκ νέου μέλη της επιτροπής.

Πάντως, υπάρχουν και φωνές εντός του κόμματος που υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος η τοποθέτηση των Τζανακόπουλου – Πολάκη στην επιτροπή και πως θα πρέπει να αντικατασταθούν ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ομαλά.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει στην ημερήσια διάταξη την συζήτηση του αιτήματος εξαιρέσεως των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την εξέταση του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή.

Υπο αυτά τα δεδομένα οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ψηφοφορία επι του αιτήματος «αποβολής» των Πολάκη – Τζανακόπουλου και αντικατάστασής τους.

Εάν οι δύο βουλευτές δεχθούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που όπως όλα δείχνουν θα είναι υπέρ της εξαίρεσης, οι εργασίες θα συνεχιστούν ομαλά με την εξέταση του κ. Φρουζή.

Στην περίπτωση όμως που οι Τζανακόπουλος και Πολάκης αρνηθούν να συμμορφωθούν τότε οι εργασίες της επιτροπής θα διακοπούν καθώς η επέμβαση της φρουράς του κοινοβουλίου για την αναγκαστική τους αποχώρηση κρίνεται ακραίο μέτρο.

Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, όμως, και αυτή βρίσκεται στον «αέρα» καθώς για να συγκληθούν τα μέλη της θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ορίσει αντικαταστάτες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By