Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Προαπαιτούμενα και Συμφωνία «πακέτο» σε μία ψηφοφορία την ερχόμενη βδομάδα

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος διευκρινίζει ποιο είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών
ellada-eyrv

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο στέλεχος, αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα prior actions (τα προαπαιτούμενα) στα οποία πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε κλείσει η πρώτη εκταμίευση των χρημάτων από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα πρέπει να περάσει αυτά τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, πριν από τη συνολική συμφωνία. Αυτό φαίνεται να έχει λυθεί με τον τρόπο που επιθυμούν τα κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή μαζί με το σύνολο της συμφωνίας (στην καλύτερη περίπτωση την επόμενη Πέμπτη).

Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά μια που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Την Κυριακή, από το πρωί, θα συνεχιστούν οι μαραθώνιες συναντήσεις των δύο πλευρών, καθώς θα συζητήσουν για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα.

Οι σημερινές, κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που διεξάγονται παράλληλα, αφορούν στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις.

Ο συζητήσεις γίνονται για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,

2) τα «κόκκινα» δάνεια,

3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της

4) πρόωρης συνταξιοδότησης.