Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Προεδρικές εκλογές στη Κύπρο: Με τον αέρα του φαβορί ο Νίκος Αναστασιάδης

Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 ψηφοφόροι – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -Η μάχη της δεύτερης θέσης

Με βασικό αντίπαλο του τον «κανένα» διεκδικεί την επανεκλογή του στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν πρώτο μεταξύ των 9 υποψηφίων, αλλά ως δεύτερος καταλληλότερος για Πρόεδρος επιλέγεται ο «κανένας».

Αν και η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη, στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Μεγαλόνησο, που διεξάγεται αύριο θεωρείται βέβαιη, ακόμα και από τους αντιπάλους του, στον δεύτερο γύρο ουδείς μπορεί να προβλέψει τον υποψήφιο που θα εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, για τα επόμενα 5 χρόνια.

Επιφυλάξεις υπάρχουν και για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν ήταν πάντα ακριβείς Πολλοί υπενθυμίζουν ότι το 2008 όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως φαβορί τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τελικώς δεν κατάφερε να περάσει καν στον δεύτερο γύρο, μένοντας πίσω από τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Δημήτρη Χριστόφια που τελικώς εξελέγη. Το 1993 επίσης, ο Γιώργος Βασιλείου, έχοντας εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο το 44,15% έναντι του Γλαύκου Κληρίδη που είχε μόλις 36,74%, είχε θεωρήσει πως η επανεκλογή του ήταν τόσο σίγουρη, για να δηλώσει πως αν ο ίδιος ήταν στη θέση του Κληρίδη θα αποσυρόταν. Ωστόσο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου δεν ήταν αυτό που ανέμενε, καθώς ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος με 50,3% αφήνοντας τον Γιώργο Βασιλείου στο 49,7%.
Αυτά τα «μαθήματα» της κάλπης, φαίνεται να τα έχει μελετήσει το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία. Το ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Κύπριο Πρόεδρο τη δεύτερη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, δεν το ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια οι δημοσκοπήσεις.

Η μάχη της δεύτερης θέσης

Με τις δημοσκοπήσεις να θεωρούν δεδομένη τη πρώτη θέση για τον Νίκο Αναστασιάδη, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στον υποψήφιο που θα πάρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Για μήνες, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, έδειχνε πως δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, καθώς το ΑΚΕΛ καθυστέρησε να βρει υποψήφιο, μέχρι να καταλήξει στην επιλογή του 2013, τον Σταύρο Μαλά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σταύρος Μαλάς κατάφερε να προσπεράσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κλείδωσε τη δεύτερη θέση. Η διαφορά Μαλά – Παπαδόπουλου βρίσκεται εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων και αυτός είναι ο λόγος που τα επιτελεία των δύο υποψηφίων την τελευταία εβδομάδα βρίσκονταν σε συνεχή αντιπαράθεση προσπαθώντας να επιτύχουν περαιτέρω συσπείρωση των οπαδών των κομμάτων που τους υποστηρίζουν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζεται από τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) του οποίου υπήρξε πρόεδρος ως το 2013. Ο Σταύρος Μαλάς, δηλώνει ανεξάρτητος αφού δεν είναι μέλος του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), αλλά το μόνο στήριγμα του σε επίπεδο κομμάτων είναι το αριστερό ΑΚΕΛ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), στηρίζεται επίσης από την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη, τους Οικολόγους και άλλες πολιτικές κινήσεις που τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό.

Ποιος θα είναι τέταρτος;

Πέραν της μάχης Μαλά – Παπαδόπουλου για τη δεύτερη θέση, γίνεται και ακόμα μία μάχη για τη τέταρτη θέση, η οποία βεβαίως δεν οδηγεί στη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στη συμμετοχή στη κυβέρνηση με κάποια υπουργεία και κρατικές θέσεις.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου Γιώργος Λιλλήκας αντιμετωπίζει δυσκολίες να πείσει ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, την «Συμμαχία Πολιτών», την οποία ίδρυσε μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2013. Τότε ο Γ. Λιλλήκας είχε εξασφαλίσει ποσοστό περίπου 25%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται μεταξύ 2-5%. Την ίδια ώρα ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), παρουσιάζεται με δυναμική που του δίνει ελπίδες να ξεπεράσει τον Γιώργο Λιλλήκα και να αναδειχθεί τέταρτος στη κατάταξη. Οι υποψήφιοι που θα βρεθούν εκτός δεύτερου γύρου είναι και οι ρυθμιστές της τελικής εκλογικής μάχης την ερχόμενη Κυριακή. Στη πραγματικότητα τα κόμματα που τους υποστηρίζουν θα μπουν σε ένα παζάρι με τους δύο διεκδικητές ώστε να τους στηρίξουν. Αυτό το παζάρι περιλαμβάνει υπουργικούς θώκους, διορισμούς σε θέσεις επιτρόπων, την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα και την θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δικαιολόγηση αυτού του πάρε – δώσε περιλαμβάνει και μια πολιτική συμφωνία σε θέματα όπως το Κυπριακό και η οικονομία. Είναι λοιπόν προφανές πως οι σημερινοί αντίπαλοι, ενδεχομένως να είναι σύμμαχοι σε μια εβδομάδα.

Συμπέθεροι, οι μαμάδες και χρυσαυγίτες

Η προεκλογική μάχη που διήρκεσε πολλούς μήνες, δεν περιορίστηκε στην αντιπαράθεση θέσεων, οι οποίες λίγο – πολύ ήταν γνωστές και παρέμειναν αμετάβλητες. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικρίθηκε μεταξύ άλλων για την μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, από τους συμπεθέρους του λίγο πριν επιβληθεί το κούρεμα καταθέσεων.  Δεν απέφυγε και τις «μπηχτές» για τις κόρες του και την κοσμική ζωή τους, αλλά και για τη δραστηριότητα του δικηγορικού του γραφείου, το οποίο εξυπηρετεί ως πελάτες αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες.
Η κριτική, επί προσωπικού, για τον Νικόλα Παπαδόπουλο είχε να κάνει κυρίως με τον πατέρα του, Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την διευκόλυνση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη Σερβία, να μεταφέρει στη Κύπρο πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιρειών που είχε δημιουργήσει το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος». Οι Σέρβοι υποστηρίζουν πως τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν. Επίσης η οικονομική επιφάνεια του Νικόλα Παπαδόπουλου, ήταν ένα θέμα το οποίο σχολίασε εμμέσως ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας για «τα λεφτά της μαμάς», φωτογραφίζοντας την Φωτεινή Παπαδοπούλου.
Ο Σταύρος Μαλάς, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την απουσία του από την ενεργό πολιτική ζωή την πενταετία 2013 – 2018. Μάλιστα δεν έμεινε άνευ σχολιασμού το γεγονός ότι δεν υπήρξε η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα αρχικώς είχε προκρίνει την υποψηφιότητα του μεγαλοεπιχειρηματία Μάικ Σπανού. Επίσης στον κ. Μαλά «χρεώθηκε» και η συμμετοχή του στη κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας λόγω των κακών χειρισμών της.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, έπρεπε συνεχώς να απαντάει στις κατηγορίες για ασυνέπεια, λόγω της πολυδαίδαλης πολιτικής διαδρομής του και της αλλαγής θέσεων σε ότι αφορά στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Λιλλήκας υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Γ. Βασιλείου, και στη συνέχεια βουλευτής του ΑΚΕΛ, από το οποίο αποχώρησε αφού ταυτίστηκε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση του. Στις εκλογές του 2013 είχε επιτύχει τη στήριξη του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ με την υπόσχεση ότι δεν θα δημιουργήσει δικό του κόμμα. Ωστόσο δεν τήρησε τη δέσμευση του και μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2013 ίδρυσε τη «Συμμαχία Πολιτών».
Ο Χρίστος Χρίστου, που είναι Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), αν και προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το παρελθόν του, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι επισκέφθηκε την Αθήνα και παρουσιάστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία τον προσφώνησαν ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Η. Κασιδιάρης και ο Γ. Λαγός. Ο Χρίστου ήταν μέλος της προσωπικής φρουράς του Νίκου Μιχαλολιάκου και στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Οι άλλοι τέσσερις

Πέραν των πέντε βασικών υποψηφίων στις εκλογές κατέρχονται ακόμη τέσσερις, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις του παρουσιάζουν με ποσοστά που αγγίζουν στην καλύτερη περίπτωση το 0,5%

Ο γιατρός Χάρης Αριστείδου έχει δηλώσει πως κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, των κλεφτοπολιτικάντιδων και των κομμάτων – συμμοριών που κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία και οδήγησαν κόσμο στην αυτοκτονία κλέβοντας από τον κυπριακό λαό 1,8 δις. ευρώ.

Τον Οκτώβρη του 1993, 29 ετών τότε, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Λεμεσού, κατά την περίοδο που η Βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο, επιτέθηκε εναντίον Βρετανών αξιωματικών, αλλά και της ίδιας της βασιλικής λιμουζίνας, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία της Βασίλισσας στο νησί, αλλά και για την πρόθεση των Αρχών να την τιμήσουν. Κατέλαβε εξάλλου το δημαρχείο Λεμεσού ως αντίδραση στην πρόθεση των τοπικών αρχών να τιμήσουν την Βασίλισσα.

Θεωρεί ότι η Κύπρος είναι ελληνικό έδαφος και έχει δεσμευτεί να καταργήσει τη Κυπριακή σημαία την οποία χαρακτήρισε «τάτσα» (λεκέ)

Ο Ανδρέας Ευστρατίου κατέρχεται ως υποψήφιος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (Προεδρικές, βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές κλπ) προβάλλοντας ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του το ρεκόρ Γκίνες για την κατασκευή νυφικού με τη μεγαλύτερη ουρά. Μάλιστα στις εκλογές του 2013 είχε βάλει στο λογότυπο του και το λογότυπο των ρεκόρ Γκίνες με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν και να επανεκτυπωθούν. Το κόστος από την επανατύπωση ήταν 40 χιλιάδες ευρώ.

Επειδή ακριβώς προερχόταν από μία φτωχή και πολυμελή οικογένεια (ήταν επτά αδέλφια) πήγε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα και υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός φοιτώντας παράλληλα στο γυμνάσιο.

Ο Χριστάκης Καπηλιώτης,  είναι εν ενεργεία  υπαστυνόμος της Κυπριακής Αστυνομίας και έχει πάρει άδεια άνευ απολαβών για να λάβει μέρος στις εκλογές  Ο λόγος που πήρε την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, κατά τον ίδιο, είναι η έγνοια και ανησυχία του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας  ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος κινούνται εδώ και 44 χρόνια προς τη λάθος κατεύθυνση.

Τέλος ο Μιχαήλ Μηνάς, είναι πρόεδρος της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης (ΟΑΔ) και υπήρξε υποψήφιος και για άλλα αξιώματα στο παρελθόν, χωρίς όμως επιτυχία.

Σπούδασε οικονομικά και διετέλεσε για χρόνια διευθυντικό στέλεχος και διοικητικός σύμβουλος σε εταιρείες στο τομέα των χρηματοοικονομικών.

Οι εκλογές

Στις αυριανές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 550.876 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 657 είναι Τουρκοκύπριοι που ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές, οι 283 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα, ενώ 11.683 διαμένουν στο εξωτερικό. Από το σύνολο των ψηφοφόρων οι 271.215 είναι άνδρες και οι 279.378 είναι γυναίκες.

Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι 9.303 είναι μεταξύ 18 και 19 ετών (4.807 άνδρες και 4.496 γυναίκες), οι 83.518 είναι μεταξύ 20 και 29 ετών (42653 άνδρες και 40865 γυναίκες), ενώ οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30 με 39 ετών, καθώς αριθμούν 99.779 (50.864 άνδρες και 48.915 γυναίκες).

Επίσης, 85.485 εκλογείς είναι μεταξύ 40 και 49 ετών (42.087 άνδρες και 43.398 γυναίκες), 96.365 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 59 ετών (48.399 άνδρες και 47.966 γυναίκες) και 84.024 εκλογείς είναι μεταξύ 60 και 69 ετών (41.497 άνδρες και 42.527 γυναίκες). Τέλος, 92.119 εκλογείς είναι 70 ετών και άνω (40.908 άνδρες και 51.211 γυναίκες)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By