Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Προεκλογική μείωση θητείας για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί «Ρυθμίσεων μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας, στρατιωτικής δικαιοσύνης και άλλων διατάξεων» που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εθνκής Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στη μείωση της στρατιωτικής θητείας για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, ενώ εμπεριέχει ευεργετικές διατάξεις για ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης, συγγενείς στελεχών των Ε.Δ που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της Κύπρου κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974, αλλά και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές που έκαψαν την Αττική το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το ΥΠΕΘΑ, προωθεί και μια σειρά από αλλαγές σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης από τα Στρατιωτικά Δικαστήρια, αλλά και αρκετές ρυθμίσεις ανοιχτών θεμάτων που αφορούν είτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες του στρατιωτικού προσωπικού, όπως οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, είτε σε διεύρυνση της δυνατότητα νοσηλείας σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, από 9 σε 6 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 8 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να μειώνεται από 9 σε 8 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 9 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ανάλογες μειώσεις, όχι μόνο σε επίπεδο θητείας αλλά και σε επίπεδο προστίμων, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και για τους αντιρρησίες συνείδησης όπως και για τους ανυπότακτους.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους πρώτους, η εναλλακτική ή κοινωνική, όπως λέγεται, θητεία που υπηρετούν μειώνεται από τους 15 μήνες που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξισώνεται η διάρκεια της κοινωνικής με αυτήν της κανονικής στρατιωτικής θητείας, ενώ ταυτόχρονα για εκείνους που είναι άνω των 30 ετών προστίθεται η πρόβλεψη, εφόσον το επιθυμούν, μετά από 20 ημέρες κοινωνικής υπηρεσίας να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της έναντι χρηματικού τιμήματος.

Από την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά τους ανυπότακτους, τους παρέχεται η δυνατότητα να ταχτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι το τέλος του 2020. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά έναν σημαντικό αριθμό νέων οι οποίοι έφυγαν, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στο εξωτερικό χωρίς να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία με αποτέλεσμα να κηρυχτούν ανυπότακτοι.

Ο αριθμός τους, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη κυμαίνεται στους περίπου στις 30.000 εκ των οποίων το 75% παρουσιάζεται εντέλλει στο στράτευμα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο όσοι από τους ανυπότακτους έρθουν να υπηρετήσουν τη (κατά βάση μειωμένη) θητεία τους τότε θα απαλλάσσονται από όλα τα υπόλοιπα θέματα που τους αφορούσαν, είτε διοικητικά π.χ ποινική δίωξη, είτε οικονομικά ( το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ).

Επίσης όσοι είναι άνω των 33 ετών θα μπορούν να εξαγοράσουν το σύνολο της θητείας τους, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πρόβλεψη μείωσης και του σχετικού αντιτίμου.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως για τα παιδιά που είχαν εισαχθεί σε στρατιωτικές σχολές και τα οποία κάποια στιγμή παρουσίασαν πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αυτών.

Πλέον με βάση το νομοσχέδιο τα συγκεκριμένα παιδιά θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες θα αποφοιτούν ως υπαξιωματικοί με την πρόβλεψη εν συνεχεία να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες γραφείου.

Παράλληλα και σε ότι αφορά τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ρυθμίζεται ένα πάγιο αίτημα τους ως προς την εν’ ενεργεία εισαγωγή τους στο Σώμα των Αξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και την απονομή του βαθμού Υπολοχαγού κατά την αποστρατεία τους.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα και στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που το επιθυμούν, να παρατείνουν τη θητείας τους στο στράτευμα για 3 επιπλέον έτη (από 3 που ισχύει σήμερα, σε 6).

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει επίσης προβλέψεις και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους (σπίτια ή επιχειρήσεις) από την πύρινη λαίλαπα. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή.

Να σημειώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει και μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη στρατιωτική δικαιοσύνη διευρύνοντας τη δικαιοδοσία των σχετικών δικαστηρίων, αλλά και εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα στρατιωτικά δικαστήρια να δικάζουν ακόμη και περιπτώσεις… μονομαχίας μεταξύ στελεχών του στρατεύματος!

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ρύθμιση μέσω της οποίας συνίστανται Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη, αλλά και στους στρατεύσιμους, σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να συσταθούν τρία τέτοια Γραφεία, ένα σε κάθε Γενικό Επιτελείο και στα οποία θα μπορεί να απευθύνεται ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είτε θίγεται από αποφάσεις της διοίκησης, είτε ότι υφίσταται κακομεταχείριση στο πλαίσιο της θητείας του, ζητώντας την αποκατάσταση του.

Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας για τους στρατιωτικούς, το οποίο θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με ενσωματωμένο τσιπ ασφαλείας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους του να το χρησιμοποιήσουν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Παράλληλα, μέριμνα, μέσω του εν λόγο νομοσχεδίου, υπάρχει και για την πλήρη υγειονομική περίθαλψη μιας σειράς κατηγοριών ανασφαλίστων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς Α΄ βαθμού των στελεχών των Ε.Δ που είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα και πολεμήσει στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Ειδικότερα, όσοι από αυτούς είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον πλήρη περίθαλψη και νοσηλεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By