Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Πρώην δημοσιογράφος εγκέφαλος σε κομπίνα με πλαστούς πίνακες

Συνελήφθη από κοινού με τον 87χρονο συνεργάτη του, διακοσμητή διεθνούς φήμης

p1

Σε απάτη με πλαστούς πίνακες εμπλέκονται ένας 62χρονος δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής μηνιαίου περιοδικού και ένας 87χρονος διακοσμητής, ο οποίος για χρόνια αποτελούσε τον προσωπικό ντεκορατέρ του Σάχη της Περσίας.

Οι δύο άντρες διέθεταν «μαϊμού» έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων σε συλλέκτες της Αθήνας, με αποτέλεσμα να πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και έπειτα από παράλληλες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Μαγνησία, έβαλαν στο χέρι τους δύο απατεώνες, δίνοντας τέλος στη δράση τους.

Εκτός από τους δύο αρχηγούς της εγκληματικής ομάδας που διέπραττε πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής γνωστών Eλλήνων δημιουργών και τα πουλούσαν σε ανυποψίαστους αγοραστές, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, αναζητούνται για την ίδια υπόθεση άγνωστοι «καλλιτέχνες» και άγνωστοι προμηθευτές, συνεργοί τους.

p2

Η αρχή του τέλους για τη δράση των δύο απατεώνων, που κυκλοφορούσαν στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας, αναζητώντας θύματα για να «σπρώξουν» έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πλαστά έργα Ελλήνων ζωγράφων, ήρθε, όταν συλλέκτης πέρασε το κατώφλι της Ασφάλειας και κατήγγειλε στους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο δημοσιογράφο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος διακοσμητής και είχε αγοράσει από αυτόν 13 έργα τέχνης, έναντι συνολικού χρηματικού ποσού 308.000 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά.

Η καταγγελία κρίθηκε ως άκρως σοβαρή και, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται είτε από τη συλλογή της οικογένειάς του είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες.

p3

Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι «καλλιτέχνες» τα δημιουργούσαν-ζωγράφιζαν, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Ο ρόλος του 87χρονου με τις διεθνείς διασυνδέσεις ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο δημοσιογράφο, εγγυόμενος προσωπικά για τη φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για τη γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.

p4

Τα 13 έργα τέχνης που πουλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών. Έπειτα από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.

Οι ανωτέρω κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη, προκειμένου να εξεταστούν για τη γνησιότητά τους, ενώ οι δύο συλληφθέντες, έπειτα από δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για πλαστογραφία και απάτη κατά συναυτουργία, κατ” επάγγελμα και κατ” εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

p5

(Visited 1 times, 1 visits today)
By