Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων επιμένει: «Το Bitcoin θα εκτοξευθεί στις $250.000 στους επόμενους 18 μήνες»

Του John Hyatt

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Forbes τον περασμένο Ιανουάριο, ο επενδυτής Tim Draper έκανε μια… φιλόδοξη πρόβλεψη: η αξία του Bitcoin θα εκτιναχθεί στις 250.000 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο. Κατά τον επίμαχο χρόνο, το Bitcoin άξιζε περίπου 41.000 δολάρια.

«Φέτος θα γίνει», επέμεινε ο Draper, ο οποίος κατέβαλε 18,7 εκατ. δολάρια σε μια δημοπρασία της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας των ΗΠΑ το 2014 σε περίπου 30.000 Bitcoin (αυτό σημαίνει 623 δολάρια ανά Bitcoin). «Μέχρι το τέλος του 2022 ή στο πρώτο μισό του 2023».

Η πρόβλεψη του Draper δεν επαληθεύεται. Από την αρχή του έτους το Bitcoin έχει χάσει άνω του 50% της αξία τους, υποχωρώντας από τις 47.000 δολάρια την Πρωτοχρονιά στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων. O Draper είναι ένας από τους τέσσερις μεγιστάνες των κρυπτονομισμάτων που δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχοι λόγω του κραχ του Bitcoin. Ωστόσο, ο ίδιος δεν πτοείται. Επικοινωνήσαμε μαζί του μέσω e-mail, και έδωσε τον ίδιο χρησμό: «Είμαι πιο βέβαιος από ποτέ», τόνισε. «Θα γίνει στα τέλη του έτους ή στο πρώτο μισό του επόμενου».

Easy come, easy go

Από τις αρχές Μαρτίου, 11 άνθρωποι έχουν χάσει αθροιστικά 61 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα. Μόλις επτά εξ αυτών παραμένουν δισεκατομμυριούχοι.

Πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων επιμένει: "Το Bitcoin θα εκτοξευθεί στις $250.000 στους επόμενους 18 μήνες"

Ο Fred Ehrsam, συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, επιμένει ότι η κατάρρευση της αγοράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πρόβλημα ανάπτυξης. «Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται το εξής: χρειάζονται χρόνια, συχνά δεκαετίες, για να περάσει κάποιος από μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη σε επίπεδο υποδομής σε ένα «ζωντανό» οικοσύστημα mainstream εφαρμογών», έγραψε στο Twitter πριν λίγες ημέρες ο Ehrsam. Η αξία του 34χρονου «μάγου της πληροφορικής» εκτιμάται πλέον στα 900 εκατ. δολάρια, υποχωρώντας από τα 2,1 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

O Ehrsam διατηρεί την ψυχραιμία του για τον εξής λόγο: η περιουσία του αποτελείται από περίπου 367 εκατ. δολάρια σε έσοδα μετά από φόρους και πωλήσεις μετοχών της Coinbase, 316 δολάρια έκαστη κατά μέσο όρο, με την τιμή της να διαπραγματεύεται κοντά στα 62 δολάρια τις τελευταίες ημέρες. Ο Ehrsam βλέπει την κατάρρευση της αγοράς ως ευκαιρία: ο ίδιος, τον Μάιο, αγόρασε μετοχές της Coinbase αξίας 77 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό της επενδυτικής εταιρείας Paradigm Capital, με το εύρος τιμής να κυμαίνεται από 60 έως 73 δολ. ανά μετοχή.

Ο Cameron και ο Tyler Winklevoss, επενδυτές Bitcoin, δίδυμοι αδελφοί και ιδρυτές της πλατφόρμας συναλλαγής κρυπτονομισμάτων Gemini, είδαν την περιουσία τους να μειώνεται από περίπου 4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο σε 3,2 δισ. δολάρια σήμερα. Στις 2 Ιουνίου τα αδέλφια Winklevoss απέλυσαν το 10% του προσωπικού της Gemini, επικαλούμενοι τον «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων». Στο μεταξύ, η ροκ μπάντα τους, Mars Junction, βρίσκεται σε περιοδεία στην Καλιφόρνια ενώ στις αρχές Ιουνίου οι δίδυμοι βιντεοσκοπήθηκαν σε ένα μπαρ στο New Jersey να τραγουδούν το «Don’t Stop Believin’» των Journey, περίπου μία εβδομάδα αφότου ανακοίνωσαν τις απολύσεις στην Gemini.

Όσο οι δίδυμοι Winklevoss «το παίζουν» ροκ σταρ, ο Sam Bankman-Fried, ο πλουσιότερος άνθρωπος της αγοράς κρυπτονομισμάτων αποκτά έναν διαφορετικό ρόλο: αυτόν του «Σωτήρα». Την προηγούμενη εβδομάδα, ο 30χρονος ιδρυτής της FTX διεύρυνε τον δανεισμό σε προβληματικές εταιρείες της αγοράς: 250 εκατ. δολάρια στην BlockFi και περίπου 500 εκατ. δολάρια (εκ των οποίων τα 300 εκατ. δολάρια σε Bitcoin) στη χρηματιστηριακή εταιρία Voyager Digital. «Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τους πελάτες του», έγραψε ο Bankman-Fried στο Twitter. Η περιουσία του εκτιμάται πως έχει μειωθεί –σε σύγκριση με τον Μάρτιο– από τα 24 δισ. στα 20 δισ. δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της FTX να αποτιμάται στα 32 δισ. δολάρια μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος της αγοράς κρυπτονομισμάτων Changpeng Zhao (ή «CZ»), ιδρυτής και CEO της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη: «Γίνομαι πιο bullish στις bear markets», προσθέτοντας σε δεύτερη ανάρτηση: «Και αυτό δεν είναι οικονομική συμβουλή». Μπορεί ο «CZ» να αστειευόταν, αλλά η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει έρευνα για την Αρχική Προσφορά Νομίσματος της Binance, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και την Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων (ούτε η Binance ούτε ο CZ έχουν κατηγορηθεί από τις αμερικανικές Αρχές).

Ο Zhao είναι ο μεγάλος χαμένος των δισεκατομμυριούχων της αγοράς crypto, τόσο σε ποσοστιαία βάση όσο και σε απόλυτους αριθμούς, από τις 11 Μαρτίου και μετά. Εκείνη την ημερομηνία, ο CZ –με περιουσία που ανερχόταν στα 65 δισ. δολάρια– βρισκόταν στη 19η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Σήμερα, η αξία του έχει κατρακυλήσει στα 18,7 δισ. δολάρια. «Δεν ξέρω πραγματικά ποια είναι η καθαρή μου αξία. Δεν με απασχολεί και πολύ», είχε δηλώσε στο Forbes το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Michael Saylor, ένας πιστός οπαδός του Bitcoin, του οποίου η εταιρεία λογισμικού MicroStrategy έχει επενδύσει περίπου 4 δισ. δολάρια στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα τα τελευταία χρόνια, έχει υιοθετήσει μια διαφορετική τακτική: την επίθεση. Ο 57χρονος επιχειρηματίας έχει βομβαρδίσει το Twitter με bullish αναρτήσεις, ενώ σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις στο CNN, στο Fox Business και στο Bloomberg, απέκρουσε τις ανησυχίες σχετικά με τον ισολογισμό της εταιρείας του. Τον Μάρτιο, η MicroStrategy δανείστηκε 205 εκατ. δολάρια για να αγοράσει –όπως μαντεύετε– περισσότερα Bitcoin.

Ο Saylor είναι πλέον άλλος ένας πρώην δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το Forbes, αφού η αξία του μόλις που υπερβαίνει τα 700 εκατ. δολάρια. Η μετοχή της MicroStrategy έχει υποχωρήσει κατά 56% από τις αρχές Μαρτίου, ενώ κατά το ίδια διάστημα ο Nasdaq έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 14%. Ωστόσο, ο Saylor δεν έχει πουλήσει ούτε ένα από τα πολύτιμα Bitcoin του – «ούτε ένα satoshi», όπως είπε χαρακτηριστικά στην παρουσιάστρια του CNN Julia Chatterley, επικαλούμενος έναν ελάχιστα γνωστό όρο για τη μικρότερη μονάδα του Bitcoin. (Ένα satoshi αξίζει 0,00000001 Bitcoin).

«Το Bitcoin θα επιβιώσει περισσότερο απ’ ό,τι εμείς», επέμεινε ο Saylor. «Είμαι πεπεισμένος γι” αυτό».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By