Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Προϋπολογισμού «Ανά-Λήσης» πρόσκωμεν

Όλα όσα έγιναν το τριήμερο της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή

editorial

Κανείς μας δεν έγινε πιο σοφός από τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, το προηγούμενο τριήμερο. Μία συζήτηση που έβριθε υποκριτικών ικανοτήτων και τεχνασμάτων, χωρίς όμως καμία ουσία για  το ελληνικό λαό.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Από τη μία ο Αλέκος Φλαμπουράρης στο ρόλο του «εκδικητή τιμωρού«, προανήγγειλε από το βήμα πως θα κυνηγήσει όποιον συνεχίσει να ασχολείται μαζί του και πιο συγκεκριμένα με την υπόθεση της εταιρείας του «ΔΙΑΤΜΗΣΗ» που έπαιρνε δημόσια έργα όσο ήταν Υπουργός.

Από τη άλλη ο Γιώργος Σταθάκης, πιστός στο ρόλο του «ξεχασιάρη» υπουργού, προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις για τα 38 ακίνητα-αγροτεμάχια, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, που κάπου του παράπεσαν και ίσως και να μην χώραγαν στην ανακριβή δήλωση του «πόθεν έσχες», που έκανε για το σωτήριο έτος 2012 και αφορούσε το 2011.

Αυτός όμως που έκλεψε πραγματικά τη παράσταση ήταν ο υπουργός οικονομίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις ομιλίες του κ. Τσακαλώτου και πλέον είμαι σίγουρος, πως προσπαθεί για επικοινωνιακούς λόγους,  να αναλύσει όλους εκείνους τους δυσνόητους οικονομοτεχνικούς όρους, χρησιμοποιώντας άθλια παραδείγματα από το ποδόσφαιρο, σε ακόμα πιο άθλια ελληνικά. Πιο παλιά μας είχε πει ότι τον διόρθωνε η Αγκέλα Μέρκελ, καθώς ο ίδιος δεν ήξερε ποιος είναι ο Λουίς Σουάρες της Μπαρτσελόνα, χτες επικαλέστηκε το σχολιασμό του αθλητικογράφου Αντώνη Πανούτσου, ο οποίος δεν ταίριαζε και τόσο στο λόγο του και όποιος έχει παρακολουθήσει Πανούτσο και τη μαύρη βίβλου του ποδοσφαίρου, εύκολα μπορούσε να «στρεψοδικήσει» και να στείλει τον ΥΠΟΙΚ στα αποδυτήρια. Ας ελπίσουμε για καλό όλων μας πως αυτός ο προϋπολογισμός θα κλείσει με επιτυχία το 2016, χωρίς εκλογές που θα εκτροχιάσουν όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες, χωρίς αποκλίσεις και πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, αλλιώς ο κύριος Τσακαλώτος θα μας έχει αποδείξει πως οι γνώσεις του στη διοίκηση της οικονομίας, θα είναι οι ίδιες με αυτές που έχει στο ποδόσφαιρο και τότε καλύτερα να ζητήσει αλλαγή…

Όσων αφορά στους πολιτικούς αρχηγούς, εντύπωση μου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, που παρουσιάστηκε κουρασμένος. Το  μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το διάβαζε από μέσα και ήταν όλο στον ίδιο τόνο. Φάνηκε σε στιγμές πως  προσπαθούσε να  δώσει κουράγιο στους εναπομείναντες 153 Βουλευτές του, ενόψει και της δύσκολης συνέχειας που έρχεται. Όμως και ο ίδιος έδειχνε πως στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε το ασφαλιστικό και το αγροτικό, που θα κρίνουν το μέλλον και τη βιωσιμότητα της δεύτερης φοράς Αριστερά με Καμμένο.

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, ο κ. Πλακιωτάκης είχε μία καλή ομιλία αλλά ως εκεί, δε νομίζω πως από τη Δευτέρα θα τη θυμάται κανένας.

ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είχαν μία τίμια παρουσία όλο αυτό το τριήμερο με λόγους που ζητούσαν δικαίωση και έψαχναν για αλήθειες που δεν ακούγονται. Περισσότερα τις επόμενες ημέρες

Ο Πάνος Καμμένος βλέποντας να χάνει σε δημοτικότητα, ειδικά από τη στιγμή που έχει ψηφίσει τα πάντα,  επένδυσε για μία ακόμη φορά στο καυγά, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Προκάλεσε τον κ. Βενιζέλο και εκεί υπέστη τη βάσανο των επιχειρημάτων του χαρακτηρίζοντας τον ΥΠΕΘΑ ως «ηθική, πολιτική και αισθητική επιλογή του ομογάλακτου του Αλέξη Τσίπρα».

Τέλος η Ένωση Κεντρώων επιτέλους είπε πως θέλει τον Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά όχι αυτό το υπουργικό συμβούλιο, στρώνοντας ίσως με αυτό το τρόπο το χαλί των εξελίξεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)