Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Προκαλεί ο Σαπέν: Βλακεία των Βέλγων απέναντι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό

Γαλλία και Βέλγιο αντιδρούν έντονα στις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ

sapen2

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όταν μίλησε για την υποτιθέμενη «βλακεία» των βελγικών Αρχών απέναντι στις μειονότητες.

Καλεσμένος το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ορισμένοι Βέλγοι πολιτικοί αμάρτησαν «από βλακεία» απέναντι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό και άφησαν κάποιες μειονότητες να ριζώσουν και να γκετοποιηθούν σε ορισμένα προάστια.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι το Βέλγιο είχε ή όχι τη θέληση, δηλαδή αν από διάθεση να πράξει το σωστό, ίσως από μια θέληση καλής ενσωμάτωσης, άφησε τις διάφορες κοινότητες να αναπτυχθούν. Ίσως αυτό να ήταν και μια μορφή βλακείας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Τα λόγια του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο. «Είναι απαράδεκτο για έναν λαό που υποφέρει, που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, που έχει ανάγκη αλληλεγγύης και όχι από κάποιους που δίνουν μαθήματα» απάντησε η αντιπρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος του Βελγίου Laurette Onkelinx

«Αυτές οι δηλώσεις είναι απλά ντροπή… Όταν ξέρουμε τις αδυναμίες της Γαλλίας σε αυτό τον τομέα», δήλωσε και ο πρώην υπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Λαμί. Η βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Σαντάλ Γκιτέ έγραψε στο Twitter «είναι εύκολο να μιλάει κανείς για ανευθυνότητα και βλακεία από δω κι από κει».

Το περιβάλλον του Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι ο υπουργός δεν είχε την πρόθεση να επικρίνει το Βέλγιο. «Οι δηλώσεις του ήταν γενικά για την τρομοκρατία», έλεγαν.

Ο Μισέλ Σαπέν έστειλε το βράδυ της Τρίτης ένα μήνυμα στον Βέλγο ομόλογό του Johan Van Overtveldt, ζήτησε συγγνώμη για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και του εξέφρασε όλη τη συμπάθειά του. Στο μήνυμα αυτό, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών του απάντησε ότι του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By