Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Προμήθειες έως 33% πληρώνει η εστίαση στις πλατφόρμες delivery

Συνέταιρο στην επιχείρησή τους έχουν βάλει τα κατάστημα εστίασης που συνεργάζονται με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που σημειώνουν πως η χρέωση επί της απόδειξης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30%. 

Όπως λέει γνωστός εστιάτορας στο Capital, για έναν λογαριασμό αξίας 115 ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής, η προμήθεια που λαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εκτελέσει την παραγγελία ανέρχεται στα 38,5 ευρώ, δηλαδή εισπράτει το 33,4% επί της απόδειξης.

Η βασική προμήθεια, όπως εξηγεί στο Capital ο εστιάτορας είναι στο 27% δηλαδή για μια απόδειξη 115 ευρώ είναι στα 31,05 ευρώ, σε αυτό το ποσό των 31,05 ευρώ προστίθεται ο ΦΠΑ (24%) για την υπηρεσία που είναι άλλα 7,45 ευρώ και έτσι προκύπτει η προμήθεια των 38,5 ευρώ.

Η συγκεκριμένη προμήθεια, που υπερβαίνει το 30% επί της απόδειξης, αφορά εκτός από την παρουσία του καταστήματος στον διαδικτυακό τόπο της πλατφόρμας, μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να βρει το κατάστημα και να κάνει την παραγγελία του και τη διανομή του προϊόντος με μηχανάκια που παρέχει η εκάστοτε πλατφόρμα.

Αν κάποιο κατάστημα διαθέτει τον δικό του στόλο με μηχανάκια delivery, άρα δεν χρησιμοποιεί τα μηχανάκια της πλατφόρμας, τότε η προμήθεια που πληρώνει το εκάστοτε κατάστημα κυμαίνεται από 8-16% ανάλογα με το σημείο και την περιοχή.

Σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνεται η έξτρα προβολή του καταστήματος στην πλατφόρμα ή οι προσφορές και οι εκπτώσεις που κάνουν τα καταστήματα.

Οι δύο βασικές πλατφόρμες που ελέγχουν την αγορά είναι η efood και η Wolt. Πέρυσι ο τζίρος της efood αυξήθηκε στα 64,488 εκατ. ευρώ από 43,171 εκατ. ευρώ το 2019.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By