Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

«Πρόοδος και Αναβάθμιση για το ΤΕΕ»: Ποια είναι η νέα παράταξη που διεκδικεί την ψήφο των μηχανικών

Μία νέα παράταξη, μία νέα ομάδα μηχανικών από όλες τις ειδικότητες και από κάθε περιοχή της Ελλάδας έρχεται να ταράξει τα βαλτωμένα νερά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η «Πρόοδος και Αναβάθμιση για το ΤΕΕ», που δημιουργήθηκε από μηχανικούς προβληματισμένους, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεπεράσουν τις κομματικές περιχαρακώσεις και τις απαρχαιωμένες συνδικαλιστικές «κάστες» του ΤΕΕ και να παρέμβουν ουσιαστικά και σε βάθος στα ζητήματα που αφορούν τον τεχνικό κλάδο, έρχεται να ανατρέψει όσα μέχρι χθες θεωρούνταν «δεδομένα».

Με τα προβλήματα του κλάδου να γιγαντώνονται τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις παραδοσιακές παρατάξεις να αδυνατούν να τα αναδείξουν – πολύ δε περισσότερο να τα αντιμετωπίσουν – ο διπλός ρόλος του ΤΕΕ (εκπροσώπηση των μηχανικών και συνάμα τεχνικός σύμβουλος του κράτους) έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Η μετατροπή των παρατάξεων σε προσωπικά φέουδα ή οχήματα κομματικών φιλοδοξιών δεν βοηθά καθόλου στη βελτίωση της κατάστασης. Η αλλαγή σκυτάλης πριν από λίγο καιρό, δεν φαίνεται να σήμανε και αλλαγή νοοτροπίας – τουναντίον, βύθισε το ΤΕΕ σε ακόμη πιο δαιδαλώδεις διαδρομές.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν να ανησυχούν πολλοί από την πρωτοβουλία αυτής της νέας ομάδας, της «Προόδου και Αναβάθμισης για το ΤΕΕ» να φέρει στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα, να συζητήσει και να προτείνει λύσεις και εναλλακτικές, αλλά και να δώσει νέα ουσία στην εκπροσώπηση των μηχανικών. Είναι αυτονόητο πως οι παλιοί «παράγοντες» ενοχλήθηκαν από την επιλογή ανθρώπων – ο καθένας με τη δική του πολιτική διαδρομή και επαγγελματική σταδιοδρομία – να υπερβούν τα κομματικά στεγανά και να αναδείξουν το νέο ρόλο που σχεδιάζουν και διεκδικούν για το Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε αυτό να ανακτήσει τον πραγματικό του ρόλο που θα είναι ωφέλιμος για τη χώρα και για τους πολίτες. Είναι λογικό πολλές «ισορροπίες τρόμου» να ανατραπούν.

Οι εκλογές του ΤΕΕ είναι κοντά και το αποτέλεσμα θα κρίνει τις νέες ισορροπίες – του «τρόμου» ή της «Προόδου». Σημασία έχει πως το «βότσαλο» έπεσε στη «λίμνη», και αυτό θ’αλλάξει πολλά από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)