Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Πρόωρες εκλογές: Γιατί επικρατεί το σενάριο για 7 Ιουλίου

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι πρέπει να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να κάνει προεκλογική εκστρατεία – Θα πάνε στις κάλπες μόνο με αλλαγή του υπουργού Εσωτερικών αν και το Σύνταγμα προβλέπει πως η μόνη περίπτωση που δεν διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι όταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός επικαλείται εθνικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών

Κι εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι η ημερομηνία των εκλογών έχει κλείσει για 30 Ιουνίου, τελικά το επικρατέστερο σενάριο είναι οι κάλπες να στηθούν στις 7 Ιουλίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνται νυχθημερόν συσκέψεις για τα αίτια της συντριπτικής ήττας αλλά και για να δουν ποια Κυριακή τους συμφέρει περισσότερο να κάνουν τις εκλογές.

Εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα κλείσει τελικά η ημερομηνία.

Το πρόσχημα για τον Ιούλιο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και κατέληξαν στο να προτείνουν την Κυριακή 7 Ιουλίου ως ημέρα εθνικών εκλογών, επειδή 2 Ιουλίου λήγουν οι εξετάσεις. Ωστόσο τα μόνα μαθήματα που εξετάζονται τον Ιούλιο είναι τα ειδικά Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και Ιταλικά.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι η πραγματική αιτία πίσω από την καθυστέρηση είναι η επιδίωξη να υπάρξει περισσότερος χρόνος για προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίπλέον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκμεταλλευόμενοι το ευρύ περιθώριο που αφήνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις το συνταγματικό έθιμο επισημαίνουν ότι η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει είναι ο ορισμός υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών αντί του διορισμού υπηρεσιακού πρωθυπουργού και κυβέρνησης όπως προβλέπει το αυστηρό γράμμα του καταστατικού χάρτη.

Οπως διευκρινίζουν πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, «κατά συνταγματικό έθιμο αλλάζει ο υπουργός Εσωτερικών» σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται η παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κατ επέκταση ο διορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Οι ίδιες πηγές προκειμένου να στηρίξουν την απόφασή τους εξηγούν πως «μια φόρα μόνο ορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Το Σεπτέμβριο του 2015. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη διάλυση, και απαγορευόταν να διαλυθεί με πρόταση της κυβέρνησης η Βουλή. Ο μόνος τρόπος τότε να πάμε σε εκλογές ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».

Να σημειωθεί ότι το τυπικό γράμμα του Συντάγματος προβλέπει πως η μόνη περίπτωση που δεν διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι όταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός επικαλείται εθνικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Κυριακής παραδέχθηκε ότι ο λόγος για την προκήρυξη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι η ευρεία ήττα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By