Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προς μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και όλο το 2021


Παράταση έως το τέλος του 2021 του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση -με ωφελημένο και τον τουρισμό- εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου που βιώνει συνθήκες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ 13% έως τον Απρίλιο, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος και το σενάριο για επέκταση της παράτασης έως το τέλος του έτους.

Με αυτή την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση, αλλά και το τουριστικό πακέτο σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το κόστος δεν είναι αμελητέο: η σχετική δαπάνη από τα προϋπολογισμένα 99 εκατ. ευρώ θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ. Το μέτρο όμως θεωρείται υποστηρικτικό της ανάκαμψης και προσωρινού χαρακτήρα, οπότε δεν αναμένεται να εγείρει αντιρρήσεις από τους θεσμούς.

Οσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, υπενθυμίζεται ότι για τη διαµονή µε πρωινό η ενιαία τιµή υπάγεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Για τη διαµονή µε ηµιδιατροφή (πρωινό και γεύµα) η ενιαία τιµή υπάγεται, επίσης, στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό γεύµα) το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευµα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive το 10% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα κι όταν οι επιχειρήσεις ανεβάσουν ρολά προκειμένου να βγάλουν σε κάποιον βαθμό τα σπασμένα, δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει και την πρόταση για συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της πτώσης τζίρου για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, ενώ υπάρχει και πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών για προαιρετική ισχύ του μέτρου για το β’ τρίμηνο του έτους, με παράλληλη επιδότηση του 50% του ποσού της μείωσης για τους ιδιοκτήτες.

Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννεάμηνο δείχνουν βουτιά στα τουριστικά έσοδα σχεδόν 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, έφτασαν στα 3,509 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς ο τουριστικός κλάδος μπήκε εκ νέου σε επιφυλακή εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των νέων κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Το ίδιο διάστημα πέρυσι τα έσοδα ανέρχονταν σε 16,1 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι φετινές εισπράξεις, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες, θα μείνουν τελικά στο ύψος του Σεπτεμβρίου, ενώ οι συνολικές απώλειες για το τουριστικό καλάθι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το 2019 οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση της επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, φορείς της τουριστικής αγοράς τοποθετούν την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, στην καλύτερη περίπτωση, μετά το β’ εξάμηνο του 2021. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι στο σύνολο εστίασης και παροχής καταλύματος η ελληνική οικονομία έχασε το γ’ τρίμηνο το 62,6% του τζίρου των δύο κεντρικών κλάδων του ελληνικού τουρισμού. Οι σχετικοί δείκτες υποχώρησαν σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019 κατά 74,5% στην παροχή καταλυμάτων και κατά 37,9% στην εστίαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By