Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προς «συμφωνία πακέτο» στις 21 Ιουνίου για χρέος και μεταμνημονιακό καθεστώς

Επαίνους, αλλά και συστάσεις «να μην χαθεί χρόνος» ώστε να ολοκληρωθεί τη τέταρτη αξιολόγηση έγκαιρα με απώτερο στόχο να υπάρξει συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου απεύθυνε το σημερινό Eurogroup.

«Είμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πρέπει να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ και να επιταχύνουμε» δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε καθαρή δέσμευση από όλες τις πλευρές, σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, την αναπτυξιακή ατζέντα που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά. Είναι σημαντικό να οριστεί από τους Ελληνες καθώς αφορά την Ελλάδα, τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πριν το ελληνικό πάσχα, τονίζοντας ότι θα είναι «ένα τεστ αξιοπιστίας» της χώρας στο σύνολο των συζητήσεων προς την μετα-μνημομιακή εποχή. Δεύτερον, την τεχνική εργασία για το χρέος με αιχμή τον γαλλικό μηχανισμό. «Εγινε πρόοδος αλλά η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο Μοσκοβισί.

Τρίτον το «μελλοντικό πλαίσιο στήριξης για την Ελλάδα», το μετά-πρόγραμμα πλαίσιο εποπτείας. Ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα. «Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα και η μεγάλη επώδυνη περίοδος του προγράμματος να μείνει πίσω μας» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι στις 21 Ιουνίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς είναι προαπατούμενο για οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας νωρίτερα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι είναι «πεπεισμένος ότι η χώρα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να τελειώσει επιτυχημένα το πρόγραμμα».

Όπως επεξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup όσον αφορά τη γαλλική πρόταση γαι την ελάφρυνση του χρέους, ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη μιας «ομαλής» και βιώσιμης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο για την μετά το πρόγραμμα περίοδο την μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, που θα παρουσιάσει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η στρατηγική ανάπτυξης, που θα παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος, θα εξεταστεί και θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Τόνισε, πάντως, ότι οι προθεσμίες είναι σφιχτές, διότι θα πρέπει μέχρι τον Αύγουστο, οπότε λήγει το πρόγραμμα, να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και η συζήτηση για το χρέος και για το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί στην μετά το πρόγραμμα περίοδο.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση ο Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η πρώτη δόση των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου τόνισε ότι η εκταμίευση θα γίνει υπό δύο προϋποθέσεις: επαρκής πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην τακτοποίηση των οφειλών του δημοσίου με στόχο να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στο τέλος του προγράμματος.

By