Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Προς τεκτονικές αλλαγές στις χρεώσεις συναλλαγών με κάρτα

Ολιστικές αλλαγές στις χρεώσεις συναλλαγών αναμένονται το προσεχές διάστημα, με πιθανότατη μια νέα διόρθωση στην αγορά, ώστε να αντιστοιχεί η τιμολογιακή πολιτική της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Και αυτό διότι πέραν των ανατιμήσεων στις οποίες πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν τα σχήματα (Visa, Mastercard), η Ελλάδα θεωρείται μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις χαμηλότερες προμήθειες, άρα θα συμπεριληφθεί πιθανότατα σε μια επικείμενη αύξηση προμηθειών, στη μορφή μιας διόρθωσης.

Σε ένα εντελώς αντιφατικό κλίμα από τα επίπεδα τιμολόγησης των συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συζήτηση επί ελληνικού εδάφους στρέφεται πέριξ της ανάγκης μείωσης των χρεώσεων, παράλληλα με την υποχρεωτικότητα της χρήσης POS. Μια υποχρεωτικότητα που έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα σε εμπόρους, που, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές και μη ρυθμισμένα χρέη προς το τραπεζικό σύστημα, δεν παίρνουν τα credits ώστε να αποκτήσουν POS. Θέμα το οποίο επίσης είναι προς διευθέτηση, αλλά με μικρό περιθώριο θετικής έκβασης… τουλάχιστον ως προς τον χρόνο απόκτησης POS.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση περί χρεώσεων συναλλαγών με κάρτες είναι στο απόγειό της, με το υπουργείο Οικονομικών να πιέζει τράπεζες -εσχάτως και εταιρείες εκκαθαριστών (acquirers)- να εξετάσουν την πιθανότητα να συρρικνώσουν το εύρος προμηθειών. Τη στιγμή που η ελληνική αγορά θεωρείται ότι χρήζει διόρθωσης…

Σε ερώτηση του powergame για το πώς θα συνδυασθεί η πίεση για μείωση των χρεώσεων με το γεγονός ότι η χώρα έχει χαμηλή τιμολόγηση προμηθειών μεταξύ χωρών της ΕΕ, o CEO της Nexi Ελλάδος, Eugenio Tornaghi, ήταν σαφής: «Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τι θα συμβεί. Θα δούμε τι θα κάνει ο ανταγωνισμός και θα κάνουμε balance», διευκρινίζοντας ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές στις τιμές, άλλωστε δεν αλλάζουμε τις τιμές μαζικά, είτε τις αυξάνουμε είτε τις μειώνουμε, αλλά σε επιμέρους τμήματα».

Όπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Νίκος Παπαδόγλου, «η ελληνική αγορά είναι χαμηλότερη σε επίπεδο προμηθειών από την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό οφείλεται στο ότι εκκαθαριστές των συναλλαγών ήταν οι τράπεζες που είχαν πολλαπλά προϊόντα. Βλέπουμε -πρόσθεσε- ότι οι τιμές σε σχέση με το ΑΕΠ είναι σε καλό επίπεδο, ούτε ακριβότερες ούτε μικρότερες. Η ανταγωνιστικότητα είναι αυτή που θα δημιουργήσει πιο υγιές περιβάλλον για να διαμορφωθούν σωστά».

Συνοψίζοντας τη θέση τους, τα επιτελικά στελέχη της Nexi Greece τόνισαν ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τους κανόνες της αγοράς, αλλά και τους ανταγωνιστές μας. Το σενάριο μιας διόρθωσης εξαρτάται από την αγορά και δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Όσο αυξάνονται τα κόστη, ένα μέρος της αύξησης θα το απορροφήσουμε εμείς, ένα άλλο όχι. Θα βρούμε την κατάλληλη ισορροπία».

Με αφορμή τα μηνύματα του υπουργείου Οικονομίας για μειώσεις προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες και συγκεκριμένα στις συναλλαγές μικροποσών, η διοίκηση της Nexi Greece αποσαφήνισε από πλευράς της την εικόνα. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, «απ’ όλη την Ευρώπη, μόνο στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπήρξαν πιέσεις από τις κυβερνήσεις για περιορισμό των χρεώσεων. Το πρόβλημα είναι μεγάλο -ο ελέφαντας στο δωμάτιο, την ώρα που η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο επίπεδο τιμολόγησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Παρά ταύτα, οι εκκαθαριστές, εν προκειμένω η Nexi, είναι ένας κρίκος της αλυσίδας και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις».

Το πρόβλημα με τη σταθερή προμήθεια στις μικρές συναλλαγές

Από την άλλη πλευρά, «ριγμένοι» θα είναι οι έμποροι από τις μικρής αξίας συναλλαγές, καθώς όσο και να μειωθούν -αν μειωθούν- τα ποσοστά των επιμέρους προμηθειών που συνθέτουν την τελική χρέωση (όπως έχει γράψει σχετικά το powergame.gr, τη χρέωση μοιράζονται τρία μέρη: τα σχήματα, οι εκκαθαριστές και οι τράπεζες), υπάρχει ένα σταθερό κόστος που επιβαρύνει τη συναλλαγή. Κόστος που συνδέεται με τις επενδύσεις σε πληροφορική, πλατφόρμες, συστήματα, ασφάλεια συναλλαγών. Η σταθερή προμήθεια ανά συναλλαγή για τις παραπάνω επενδύσεις είναι αμετάβλητη, είτε πρόκειται για την αγορά ενός καφέ του 1 ευρώ είτε για ένα ζευγάρι υποδημάτων 300 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Tornaghi.

Εξ ου και δεν αντισταθμίζεται το οικονομικό όφελος για τις τράπεζες και τους εκκαθαριστές από την αυξημένη χρήση κάρτας για μικρά ποσά. Διότι αυτό που έχει αυξηθεί, συγκριτικά με την περίοδο της πανδημίας, είναι ο αριθμός συναλλαγών και όχι η αξία τους. Αντιθέτως, η μέση αξία συναλλαγής έχει μειωθεί.

By