Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Προσφυγικό: Αναβιώνει ο εφιάλτης του ’15 – Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

Τρόπους αντίδρασεις στην αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά παράλια από την Τουρκία αναζητά η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Χθες, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησαν την Ευρώπη για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία.

Η Ελλάδα διαπιστώνει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού την αύξηση- με αποκορύφωμα την Πέμπτη οπότε έφτασαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες στη Λέσβο περίπου 550 πρόσφυγες και μετανάστες με φουσκωτές λέμβους.

Η Λέσβος εκπέμπει για μια ακόμη φορά SOS, αφού πλέον το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός στην Ευρώπη με πληθυσμό που ξεπερνά τις 10.000 ανθρώπους ενώ επισήμως οι προδιαγραφές του είναι για τη φιλοξενία 3.000 ανθρώπων.

Προς αποσυμφόρηση της Μόριας, αποφασίστηκε να μεταφερθούν την Τρίτη με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 1.002 άτομα με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα.

Ηδη προχωρά η καταγραφή αυτών των ανθρώπων ώστε να μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα την Τρίτη.

Όλα αυτά στη σκιά των «προειδοποιήσεων» του Ερντογάν για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία, που ενδέχεται να προκαλέσει πίεση. «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι.

Επίσης, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε καλέσει στο υπουργείο εκτάκτως τον Τούρκο πρεσβευτή στον οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία.

Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

By