Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Προσφυγικό δράμα: Νεκρό εξάχρονο παιδί από την Αφρική – Πέθανε κατά την αεροδιακομιδή του προς την Ισπανία

Την ισχύ τους χάνουν τα λόγια μπροστά στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών.

Ιστορίες ταλαιπωρημένων ανθρώπων από εμπόλεμες ζώνες που χάνουν τη μάχη με τη θάλασσα κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και δεν σταματούν να συγκλονίζουν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια που οι μετακινήσεις έχουν λάβει τρομακτικά μεγάλες διαστάσεις.

Θλίψη προκαλεί και ένα ακόμη δράμα: αυτό ενός εξάχρονου παιδιού από την Αφρική που πέθανε, μετά τη διάσωσή του στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και ήταν μεταξύ των 66 μεταναστών που διέπλευσαν τη Μεσόγειο με μια υπερφορτωμένη βάρκα.

Το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διακομιδή του με ελικόπτερο προς το αεροδρόμιο της ισπανικής πόλης Αλμέρια (νότια), ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου της ακτοφυλακής, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει εάν επρόκειτο για αγοράκι ή κοριτσάκι ούτε την εθνικότητά του.

Ο συναγερμός σήμανε χθες στις 17.25 τοπική ώρα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Caminando fronteras, η οποία ενημερώνει τακτικά τους διασώστες για τον διάπλου πλεούμενων με μετανάστες, που φεύγουν από το Μαρόκο.

Οι 66 Αφρικανοί μετανάστες εντοπίστηκαν στη θάλασσα Αλμποράν, στα ανοικτά της ισπανικής πόλης Μοτρίλ.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονταν 20 ανήλικοι, ηλικίας 1 έτους έως 17 ετών, και 14 γυναίκες, μεταξύ αυτών μια έγκυος, επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου.

Στις 20.50 τοπική ώρα, μια περίπολος της Frontex τους διέσωσε προτού επικεντρωθεί στην άμεση διακομιδή του παιδιού: «ο σφυγμός του ήταν αδύναμος και η θερμοκρασία του είχε πέσει κάτω των 36 βαθμών», περιέγραψε η εκπρόσωπος τύπου.

Το ελικόπτερο, που μετέφερε το παιδί με τη μητέρα του, έφθασε στις 22.46 στο αεροδρόμιο της Αλμέρια, όπου τους περίμενε το ασθενοφόρο, όμως «ένας γιατρός επιβεβαίωσε τον θάνατο του παιδιού», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι άλλοι 64 μετανάστες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στη Μάλαγα.

Τουλάχιστον 1.041 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου από τις αρχές του έτους, μεταξύ αυτών 315 μεταξύ της βόρειας Αφρικής και της Ισπανίας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By