Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προσφυγικό: Ευρωβουλευτές κατακρίνουν την αδράνεια ως προς την πολιτική ασύλου

Προβληματισμός στο Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήσαν ικανοποιητικά για τους περισσότερους ευρωβουλευτές, όσον αφορά την έλλειψη προόδου στη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου. Η πλειονότητα των ομιλητών κατά την τρέχουσα σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκαν συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επέκρινε τους αρχηγούς των κρατών-μελών και των κυβερνήσεων, για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ουσιαστικές συμφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Εξέφρασαν δε, την ανησυχία, ότι λίγα θα αλλάξουν στην πράξη, και ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στη Μεσόγειο.

Ο Κ. Παπαδάκης (NI) υπογράμμισε ότι σε τρεις μόλις μέρες καταμετρήθηκαν εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι – και όσοι γλιτώνουν, αντιμετωπίζουν το μαρτύριο του να περιμένουν ποια από τις κυβερνήσεις θα τους πρωτογυρίσει πίσω με το «αίσχος του Δουβλίνου», με ένταση των απελάσεων και καταστολή στα σύνορα. «Μέγιστη απάτη είναι το κάλπικο δίπολο ‘προοδευτικοί’ από τη μία και ‘ξενοφοβικοί’ από την άλλη. Κοινή είναι η αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και με τις αντιθέσεις τους, όλες οι κυβερνήσεις συγκλίνουν» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος Ταγιάνι από τη πλευρά του, επανέλαβε ότι το Κοινοβούλιο περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου και κάλεσε το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη θέση του με ειδική πλειοψηφία. Ο κ. Ταγιάνι τόνισε ότι η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα «εξαιρετικό σημείο εκκίνησης», καθώς είναι ισορροπημένη και υποστηρίζεται ευρέως στο Σώμα.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής, ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι μονάχα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, μπορούμε να επιτύχουμε λύσεις. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα και ρεαλισμό, σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε ηγεσία – ισχυρή ηγεσία – για να φθάσουμε σε μελλοντικές απαντήσεις. Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργούμε σε κατάσταση κρίσης για τη μετανάστευση. […] Kαμία χώρα δεν θα πρέπει να το διαχειρίζεται μόνη της» υποστήριξε, και σημείωσε πως «μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με την κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης και φυσικά στα εξωτερικά μας σύνορα».

Δήλωσε επίσης, ότι για μεγαλύτερη ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, σύντομα η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση για την περαιτέρω ενίσχυση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο οποίος θα μετατραπεί σε πραγματική αστυνομία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE) αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «όλα τα χρόνια μιλούμε για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και για δεσμευτικές πολιτικές σε όλα τα κράτη μέλη. Όλοι γνωρίζουμε όμως, ότι ο εθελοντισμός έχει αποδεδειγμένα αποτύχει, όπως επίσης υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αποφάσεις που έχουμε λάβει. Υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους χωρίς ευρωπαϊκή νοοτροπία» παρατήρησε.

Κατακρίνοντας τη σύνοδο κορυφής η οποία δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν οδηγήθηκε σε λύσεις βιώσιμες για το κορυφαίο αυτό θέμα, η κ. Βόζενμπεργκ υπενθύμισε πως η αναβολή της οριστικής μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου για το Δεκέμβρη, δημιουργεί ανασφάλεια – ενώ αναμφίβολα δεν υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης.

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα εξακολουθεί να επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, διότι άλλωστε οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται – και μάλιστα αυξημένες το 2018 – όπως άλλωστε και η Επιτροπή έχει βεβαιώσει» είπε.

O Νότης Μαριάς (ECR) από τη πλευρά του, χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, «μνημείο αποτυχίας» καθώς αντί για μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ, απλά διατηρήθηκε η λειτουργία του. «Αυτό σημαίνει ότι μετατρέπεται η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Αντί να συνεχίσετε τις μετεγκαταστάσεις, πλέον τις μετατρέπετε σε εθελοντική βάση. Δηλαδή κανείς δεν πρόκειται να κάνει καμιά μετεγκατάσταση. […] Αντί να λύσετε λοιπόν το θέμα, το έχετε περιπλέξει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Μοναδική λύση η εφαρμογή του άρθρου 72 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, για αναστολή της Σένγκεν, αναστολή του Δουβλίνου ΙΙΙ, για να πάψει η Ελλάδα να είναι μαγνήτης για τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

By