Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Προσφυγικό: Κοινές επιχειρήσεις από Στρατό και ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη του Έβρου

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού, ώστε να ενισχυθούν δραστικά τα μέτρα φύλαξης και επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο και ειδικότερα στην περιοχή του νομού Έβρου, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να προβλέπει κοινές επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εντολή που έχει δώσει εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τους αρμόδιους υπουργούς ήταν σαφής: Πρωταρχικός στόχος για την Ελλάδα παραμένει η μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, με έμφαση στα «νευραλγικά» σημεία, όπου παρατηρούνται αθρόες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας.

Ήδη από το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, ιδίως στην περιοχή του Έβρου.

«Θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, «το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη». Και πρόσθεσε: «Δε θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη φύλαξη των συνόρων μας».

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής έως και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθοριακής γραμμής, στον ποταμό Έβρο – από το βορειότερο τμήμα του νομού μέχρι το Δέλτα του ποταμού.

Συνοδεία των στρατιωτικών διοικήσεων της 16ης και 12ης Μεραρχίας αλλά και του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, ο κ. Στεφανής επέβλεψε τα έργα που έχουν ξεκινήσει και ειδικότερα των αποτρεπτικών εμποδίων (συρματοπλέγματα) που έχουν ήδη στηθεί εδώ και λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή.

Επισκέφθηκε, ειδικότερα, το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη διοικήτρια.

Ο κ. Στεφανής, υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των προσφυγικών ροών θα επεκταθεί, πέραν του ποταμού Έβρου και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, μιας και η συγκεκριμένη γεωγραφική θέση αποτελεί πλέον σημαντικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Αιτιολόγησε δε αυτή τη θέση λέγοντας πως «όσοι φτάνουν από την Τουρκία μέσω θάλασσας, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν εγκλωβίζονται όπως συμβαίνει με όσους επιλέγουν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά μπορούν στη συνέχεια να μεταβούν στο εσωτερικό της χώρας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By