Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που όμως θα πληρώνονται απ” την ΔΕΗ!

Την ώρα που η ΔΕΗ δίνει μάχη για την επιβίωση της με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει να είναι τεράστιο λόγω των ανείσπρακτων και μη ρυθμισμένων οφειλών 2,2 δισ ευρώ, η κυβέρνηση φροντίζει να την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο προωθώντας προσλήψεις χιλιάδων στο υπουργείο Πολιτισμού που θα καλυφθούν όμως εξ ολοκλήρου απ” την επιχείρηση!

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, και η οποία έχει την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» εγκρίνεται η πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, χρονικής διάρκειας έως 8 μήνες σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ως εδώ καλά, θα πει κανείς, αφού επιτέλους η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καλύψει τις «τρύπες» που σήμερα δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας και να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.

Μόνο που όλες οι παραπάνω θέσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά απ” την πολύπαθη ΔΕΗ, όπως εξάλλου υπογραμμίζει η υπουργική απόφαση, και αφορούν δύο συγκεκριμένες εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Περιοχές δηλαδή όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει συνδεθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τη ΔΕΗ, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα ορυχεία λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι οι ειδικότητες αφορούν 1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγους και άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, τοπογράφους, φύλακες κοκ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο αιτιολογικό η υπουργική απόφαση εγκρίνεται έχοντας υπόψη «το γεγονός ότι η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ με σκληρούς όρους είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τη ΔΕΗ προκειμένου να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της και να αποτραπούν επιπλοκές μέχρι το καλοκαίρι που θα οδηγούσαν ακόμα και σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, όπως είχε καταγγείλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Παράλληλα οι οφειλές πελατών προς την επιχείρηση εξακολουθούν να είναι τεράστιες ενώ και η ίδια πλέον αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς τις οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους… ακόμα και θυγατρικές ώστε να ανταποκριθεί στην κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση!

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η κα Κονιόρδου είχε εγκρίνει τις διαδικασίες πρόσληψης 1.314 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για διάστημα επτά μηνών, προκειμένου να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία σε όλη τη χώρα. Αυτοί θα καλύπτονταν όμως απ” τον κρατικό προϋπολογισμό…

Ακολουθεί η υπουργική απόφαση

(Visited 1 times, 1 visits today)
By