Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προσπάθεια να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Είναι καιρός να διορθώσουμε το λάθος που έγινε πριν 200 χρόνια.

Independence Day commemoration at Acropolis Museum / 25η Μαρτίου στην Ακρόπολη

Το αίτημα των Βρετανών βουλευτών πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη στιγμή που τα Μάρμαρα πέρασαν στα χέρια του λόρδου Έλγιν.

Σε δήλωση που έκανε ο Βρετανός βουλευτής Μαρκ Γουίλιαμς είπε: «Αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης σύρθηκαν και πριονίστηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε».

Για να συνεχίσει λέγοντας: «Αν επίκειται η διαπραγμάτευση μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την περιφρόνηση και την προσβολή που έδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προάλλες ο Νάιτζελ Φάρατζ».

Τέλος σε δημοσκόπηση της πλέον αξιόπιστης εταιρίας Ipsos-Mori το 69% εκείνων που γνωρίζουν το θέμα τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, με μόλις 13 % κατά.

Ας ελπίσουμε ότι και η Ελληνική κυβέρνηση, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, θα πιέσει, όσο το δυνατόν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

By