Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Πρόστιμα σε Twitter, Meta και TikTok για αντικυβερνητικό περιεχόμενο

Η Ρωσία που επέβαλλε τα πρόστιμα έχει κάνει επίσης το Twitter πιο αργό ως «ποινή» για την εταιρεία.

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμα στο Twitter, στη Meta του Facebook και στο TikTok, επειδή δεν διέγραψαν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο που η κυβέρνηση θεωρεί παράνομο. Την σχετική ανακοίνωση έκανε δικαστήριο της Μόσχας σε μια σειρά κυρώσεων κατά ξένων εταιρειών τεχνολογίας.

Η Μόσχα έχει αυξήσει φέτος τις πιέσεις προς τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφόρησης σε μια εκστρατεία, την οποία οι επικριτές της χαρακτηρίζουν ως προσπάθεια των ρωσικών αρχών να ασκήσουν αυστηρότερο έλεγχο στο διαδίκτυο, κάτι που, όπως λένε, απειλεί να καταπνίξει την ατομική και εταιρική ελευθερία.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας ανακοίνωσε ότι στην εταιρεία Meta επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 13 εκατ. ρουβλίων (156.187 ευρώ) για τρεις ξεχωριστές διοικητικές υποθέσεις για τη μη διαγραφή περιεχομένου. Στο Twitter επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατ. ρουβλίων (120.201 ευρώ ) για δύο υποθέσεις, ενώ στο TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλίων(48.080 ευρώ), σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το Twitter, το Facebook και το TikTok δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο.

Η Meta, μαζί με την Google της Alphabet, θα έρθει αντιμέτωπη σε λίγο διάστημα με μια ακόμη δικαστική υπόθεση για ύποπτες επανειλημμένες παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας σχετικά με το περιεχόμενο από την οποία θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο σε ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου της εταιρείας, στη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter από τον Μάρτιο ως τιμωρητικό μέτρο για αναρτήσεις που περιέχουν παιδική πορνογραφία, πληροφορίες για κατάχρηση ουσιών ή εκκλήσεις σε ανηλίκους να αυτοκτονήσουν, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor.

Το Twitter αρνείται όμως ότι επιτρέπει τη χρήση της πλατφόρμας του για την προώθηση απαγορευμένων περιεχομένων. Η Μόσχα έχει απαιτήσει επίσης από 13 ξένες και κυρίως αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα της πληροφόρησης να ανοίξουν γραφεία στην Ρωσία έως την 1η Ιανουαρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πιθανούς περιορισμούς ή πλήρεις απαγορεύσεις. Και οι τρεις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο.

By