Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Πρόστιμο 1,25 δισ. ευρώ στα McDonalds από τη Γαλλία

Η υπόθεση αφορά την παράνομη μεταφορά εσόδων από τη Γαλλία στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία, με στόχο την αποφυγή φορολόγησης των εν λόγω κερδών

Το ποσό του 1,25 δισ. ευρώ συμφώνησαν να πληρώσουν τα McDonald’s στο γαλλικό δημόσιο, στο πλαίσιο υπόθεσης φορο-αποφυγής του αμερικανικού κολοσσού.

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στο Παρίσι, ο «κατασκευαστής» του Big Mac καλείται να καταβάλλει 508 εκατ. ευρώ για τον τερματισμό της δικαστικής διερεύνησης, καθώς και 737 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα και επιπλέον φόρους.

Το συνολικό ποσό, μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2,5 φορές υψηλότερο από τον φόρο, τον οποίο προσπάθησε να γλιτώσει η εταιρεία (υπολογίζεται σε σχεδόν 470 εκατ. ευρώ).

Η υπόθεση αφορούσε την παράνομη μεταφορά εσόδων από τη Γαλλία στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία, με στόχο την αποφυγή φορολόγησης των εν λόγω κερδών.

Η δικαστική διερεύνηση ξεκίνησε το 2015, όταν εργαζόμενοι του κολοσσού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας τον εργοδότη για φορο-αποφυγή. Λίγους μήνες αργότερα, άνδρες της γαλλικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, συλλέγοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετωπίζουν τα McDonald’s και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ, όμως, στην περίπτωση της Γαλλίας η έρευνα κατέληξε στην επιβολή προστίμων, στην περίπτωση της Ε.Ε. η έρευνα έχει μέχρι στιγμής «παγώσει».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By