Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Πρόστιμο στην Amazon για το κουδούνι… κατάσκοπο

Η Amazon σύμφωνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις της ιδιωτικότητας από την Alexa και το Ring. Οι διακανονισμοί έγιναν αφού η υπηρεσία υπέβαλε ξεχωριστές αγωγές κατά του «έξυπνου» κουδουνιού της Amazon και του φωνητικού βοηθού Alexa.

Η αγωγή εναντίον της Ring ανέφερε ότι η εταιρεία παραβίασε νόμο που απαγορεύει τις παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές. Ως μέρος του διακανονισμού, η Ring θα πληρώσει 5,8 εκατομμύρια δολάρια και πρέπει να διαγράψει τυχόν βίντεο πελατών που έχουν συλλεχθεί πριν από το 2018. Η Amazon φέρεται επίσης να παρείχε επίσης υλικό από το κουδούνι Ring στις αρχές επιβολής του νόμου 11 φορές φέτος χωρίς την άδεια του χρήστη.

Ο Aλβάρο Μπεντόγια επίτροπος της FTC, δήλωσε στο Reuters ότι οι διακανονισμοί στέλνουν ένα μήνυμα στις εταιρείες τεχνολογίας ότι η συλλογή δεδομένων δεν αποτελεί δικαιολογία για την παραβίαση του νόμου. «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα», δήλωσε.

Η Amazon ισχυρίζεται ότι, μαζί με τις εταιρείες που έχει αποκτήσει, χρησιμοποιεί και μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών μόνο όπως επιτρέπεται από το νόμο και τη σημείωση απορρήτου, με στόχο να τροφοδοτήσει προϊόντα και υπηρεσίες της για τους πελάτες της. «Όπως και άλλοι έμποροι λιανικής, εξετάζουμε τις πωλήσεις και τις βάσεις δεδομένων για να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη καλύτερη δυνατή εμπειρία» ανέφερε εκπρόσωπος της.

Την ίδια ώρα εκφράζονται αμφιβολίες και για την iRobot εταιρεία που δημιούργησε τη σκούπα ρομπότ Roomba. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν καθώς η ικανότητα της ρομποτικής σκούπας να βλέπει μέσα στα σπίτια των αγοραστών θα δώσει στην Amazon ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της.

Η ΕΕ ξεκίνησε ήδη έρευνα αναφορικά με τη συμφωνία των 1,7 δις. δολαρίων για ενδεχόμενη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, καθώς η σκούπα ρομπότ Roomba τραβάει φωτογραφίες από τα μέρη του σπιτιού.

Με πληροφορίες από Reuters

By