Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης, αμέσως μετά φορολογικό νομοσχέδιο

Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέξει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί από την Βουλή έως τις 10 Αυγούστου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ρύθμιση των 120 δόσεων με τις αλλαγές που σχεδιάζονται προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο ελκυστική και να υπαχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο που βρέθηκε και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει τη μείωση της ελάχιστης δόσης, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 30 ευρώ και λειτουργεί σαν κόφτης για τους μικροοφειλέτες, τη μείωση του επιτοκίου 5% σε 3% ή 4% με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή και η διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα.

Με δεδομένο ότι η Κομισιόν βλέπει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ανοίξει τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών φιλτράρουν όλες τις παρεμβάσεις στη ρύθμιση.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ειδικός που θα βοηθήσει ώστε η ρύθμιση να γίνει ελκυστικότερη και να αποφέρει ταυτόχρονα περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προέβλεπε την επέκταση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει και στη θέση της θα έρθει μια νέα ρύθμιση για τα νομικά πρόσωπα.

Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν πυκνώσει εν αναμονή του πρώτου πακέτου φορολογικών παρεμβάσεων ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές και στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όσον αφορά το βαρύ φορολογικό πακέτο με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, τα μέτρα στήριξης της οικοδομής, τις μειώσεις των φορολογικών βαρών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αυτό δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι να οριστικοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός.

Άλλωστε από τις επαφές των τελευταίων ημερών που είχαν οι υπουργοί με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών φάνηκε πως μέτρα τα οποία έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος δεν μπορεί να κλειδώσουν εάν δεν κλειδώσει ο προϋπολογισμός του 2020.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By