Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Πρόταση μομφής κατά του Πολάκη κατέθεσε η ΝΔ- Μητσοτάκης: Ο πολακισμός είναι φασισμός

Πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την αήθη επίθεση που είχε εξαπολύσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε στην ομιλία του με την οποία επιχειρηματολόγησε για την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας:

Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε ένα γεγονός που απασχολεί αρκετές μέρες την κοινωνία. Ανταποκρινόμαστε όχι μόνο από δημοκρατικό καθήκον.

Η απάνθρωπη στάση ενός υπουργού Υγείας απέναντι σε ένα νέο επιστήμονα συνάδελφό του δεν έχει προηγούμενο Η αυταρχική συμπεριφορά βουλευτυή που αντι να απολογείται ξεσπά σε ύβερις προκαλεί την κοινή γνώμη. Όταν ο πρωθυπουργός καλύπτει όλα αυτά το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση.

Αποκτά το ύφος και ήθος της κυβέρνησης και είναι υποχρέωσή μας να ενεργοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα. Υποχρέωσή μας όχι μονο στον Στέλιο αλλά και Δημοκρατία που πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές και διαβρώνεται όταν αυτές οι συμπεριφορές γίνονται πρακτική.

Θυμίζω τα γεγονότα που μας έφεραν εδώ.

Στις 20 Απριλίου ο Κυμπουρόπουλος δηλώνει το αυτονόητο. Ότι ο ίδιος ως γιατρός από την θέση του ευρωβουλευτή δεν θα διεκδικήσει χάρες, αλλά ίσες ευκαιρίες. Μας λεει ότι τα μόρια και επιδόματα δεν αρκούν. Αποτελούν απαραίτητα θετικά μέρτα αλλά είναι αμυντικά.

Ανθρωποι με τεράστιες δυσκολίες χρειάζονται κοινές ευκαιρίες σε όλη τους την ζωή. «Διεκδικώ το αδύνατο» έλεγε ο Στέλιος με ειλικρίνια. Ο Πολάκης τότε δημοσίετυσε το ΦΕΚ διορισμού ως ψυχίατρου και με γνωστό αγοραίο ύφος του είπε ότι από αφού δεν θέλει χάρες να σταθεί στην ουσία για διορισμό στο ΕΣΥ. Του είπε ότι έπρεπε να ντρέπεται.

Ο Στέλιος πέρασε από 7 αξιολογήσεις. Ο Πολάκης διαστρέβλωσε την ουσία της ανάρτησής του. Είπε ότι δεν αρκούν οι θετικές ρυθμίσεις αλλά απαιτείται αλλαγή κουλτούρας. Το θέμα προκάλεσε πολιτική θύελλα. Ο ιατρικός σύλλογος, η ομοσπονδία ΑμΕΑ, καταδίκασαν τον Πολάκη ακόμα και ο υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας.

Το ίδιος και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο κ. Φίλης και άλλοι βουλευτές κατήγγειλαν έλλειψη δημοκρατικού ύφους και άλλοι διαχώρισαν τη θέση τους.

Η υπόθεση με δική μας πρωτοβουλία έφτασε στην Βουλή και ανακοίνωσα ότι θα καταθέσουμε προταση δυσπιστίας κατά του συγκεκριμένου υπουργού. Οπουδήποτε στον πολιτισμένο κόσμο θα ήταν περριτή. Οπουδήποτε στον πολιτισμέβνιο κόσμο ένας τέτοιος υπουργός θα είχε πάει σπίτι του. Εδώ όμως Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό.

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δικαιολόγησε την συμπεριφορά του άλλα έσπευσε να ταυτιστεί απολυτα μαζί του. Σηκώθηκε στην Βουλή εκνευρισμένος να μας πει ότι στηρίζει τον Πολάκη που τα κάνει αυτά γιατί είναι αψύς Σφακιανός.

Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός, ποιός σας είπε ότι οι σφακιανοί, οι χανιώτες, οι κρητικοί είναι σαν το Πολάκη; Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά με έναν θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο; Η επιλογή του Τσίπρα να πάρει στην πλάτη του τον Πολάκη, βάζει όλους εσάς να αναμετρηθείτε με την πολιτκή σας αξιοπρέπεια. Ο Τσίπρας είναι Πολάκης. Δεν υπάρχει Πολάκης, υπάρχει ήθος Τσίπρα».

Συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και ρώτησε θα φανεί αν είστε με τους πολλούς ή με τους πολάκηδες. Νομίζω ότι κι εσείς αξίζετε καλύτερα από τον κ.Πολάκη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας γιατί με τη συμπεριφορά τυου έχει υπερβεί κάθε πολιτικό όριο. Μπορεί να τον θεωρήσατε γραφικό με τις φωτογραφίες με τα όπλα του.

Το ποτήρι ξεχείλισε. Είναι θέμα πλέον, δημοκρατικής τάξης. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας όχι μόνο γιατί είναι ανάξιος υπουργός, διέλυσε τα νοσοκομεία, έφτασε να διορίσει διοικητή νοσοκομείου ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων και έκανε ρεζίλι τη χώρα όταν επιτέθηκε στον ευρωπαίο επίτροπο για το κάπνισμα.

Είναι ο πολιτικός που προσωποποιεί τον κυνισμό, που δίνει δικαστικές μάχες με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, είναι ο υπουργός που μαζί με τον κ.Τσίπρα απέκρυψε τους νεκρούς στο Μάτι. Και τώρα βάζει στο στόχαστρό του έναν αγωνιστή της ζωής.

Το μάθημα που μας δίνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ότι δεν το βάζουμε ποτέ κάτω. Δεν υπάρχει προηγούμενο υπουργού που να απειλεί δικαστές για να βάλουν στη φυλακή πολιτικούς αντιπάλους για να παραμείνει στην εξουσία.

Μερικοί τον θεώρησαν γραφικό με τα κουμπούρια και τις μαντινάδες. Το ποτήρι ξεχείλισε και το παράδειγμά του είναι τοξικό. Η συμπεριφορά του είναι θέμα δημοκρατικής τάξης και όχι απλά αισθητικής. Είναι ανάξιος υπουργός που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας γιατι προσωποποιεί τον κυνισμό και την χυδαιότητα στην πολιτική ζωή.

Είναι ο πολιτικός που παρανομεί πυροβολώντας στον αέρα, που συνεχίζει δικαστικές μάχες με ανθρώπους που δεν βρίσκονται στην ζωή. Που απέκρυψε με τον κ. Τσίπρα τα θύματα που γνώριζε πως υπήρχουν στο Μάτι. Τώρα έβαλε στο στόχαστρό του έναν αγωνιστή της ζωής.

Το μάθημα που μας δίνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ότι δεν το βάζουμε κάτω. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας γιατί ενσαρκώνει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Δεν υπάρχει προηφγούμενο υπουργού που καταγγέλλει δικαστές για να φυλακίσουν πολιτικούς αντιπάλους και έτσι να μείνει αυτός στην εξουσία.

Που απειλεί δημοσιογράφους να τους θάψει 3 μέτρα κάτω από τη γη. Που ηχογραφεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας γιατί πήρε παράνομα δάνειο.

Όταν ο νταής Πολάκης επιτίθεται στον γιατρό Στέλιο Κυμπουρόπουλο είναι χυδαίος και άξεστος. Όταν επιτίθεται σε έναν άνθιρωπο που βρίσκεται στο καροτσάκι είναι άνανδρος. Εχουμε μπροστά μας το τέρας που μας μιλούσε ο Χατζηδάκης.

Το πρόσωπο του φασιμού με το οποοιοη κοινωξνία δεν συμβιβάζετε. Ο πολακισμός δεν έχει θέση στην ελλάδα του 21 αιώνα. Η Ελλάδα αξίζχει καλύτερα. Είμαστε καλύτεροι και δεν μας εκφράζουν τέτοιες συμπεριφοορές. Η συμπεριφορές του Πολάκη ενσαρκώνουν το χυδαίο σύνθημα «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε».

Η οχύρωση στην μετριότητα. Η παρερμηνεία του ωμού ως λαϊκού και η παρερμηνεία του ως αυθεντικό είναι ο λαϊκισμός.

Ο αυταρχισμός του Πολάκη είναι το σύνορο με την Δημοκρατία. Ο πολακισμός είναι φασισμός και ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Μια δημοκρατικη βουλή οφείλει να το καταδικάσει. Στο άθλιο επεισόδιο συμπυκώνεται όλη η αντιδημοκρατική αντίληψη όσων ηγούνται στο ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να κυριαρχει το μίσος

Το ζήτημα περνά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προστατέψετε την πολιτική σας αξιοπρέπεια; Οσοι όπως ο κ. Φίλης το καταδίκασαν θα αναγκαστούν τώρα να καταπιούν τα λόγια τους; θα δεχθείτε να γίνετε αχθοφόροι της καρέκλας του Πολάκη για λίγες ημέρες ακόμα; Ο καθένας πορεύεται με τα δικά του «ναι»| και «όχι».

Οφείλω να συγχαρώ τον νέο υπουργό Τουρισμού. Απολαύστε κ .Θεοχαρόπουλε τις λίγες εβδομάδες στο πόστο σας. Για να φτάσατε εκεί κάνατε πολλά. Όλα για την καρέκλα. Είστε υπουργός μιας κυβέρνησης που είχατε καταψηφίσει πριν από λίγους μήνες. Συγχαρητήρια και στον κ. Τσίπρα για τις ευρηματικές επιλογές. Μετά τους ενοικιαζόμενους βουλευτές καταφεύγετε και σε υπουργούς με χρονομίσθωση. Κάτι σαν airbnb μόνο που σε λίγο ληγει το συμβόλαιο.

Οι εκλογές κρίνονται στα απλά. Οσο πιο απλό το δίλημμα τόσο πιο ξεκάθαρο. Τώρα που όλα τα διλήμματα τα δικά σας κατέρρευσαν έμεινε μόνο ένα: με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων, κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δραγασάκης: Η ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα

Από μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης. Είπε μεταξύ άλλων: Αυτό που ζούμε σήμερα έχει μοναδικότητα. Είμαστε 20 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές ενόψει σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων.

Εχουμε μια Ευρώπη που έχει μπει σε φάση οικονομικής επιβράδυνσης πριν συνέλθει από την προηγούμενη κρίση. Υπάρχουν κίνδυνοι να ενισχυθούν δυνάμεις οπισθοδρομικής αντίληψης. Το brexit έχει ανοίξει ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Αυτές οι ευρωεκλογές αποκτούν βαρύτητα που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς. Ακόμα και σήμερα λίγες ημέρες πριν εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση σαν να θέλει να σπρώξει την συζήτηση στην σφαίρα μικροπολιτικής.

Την ίδια ώρα Ελλάδα αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο σε Ευρώπη και Βαλκάνια και αποκτά βαθμούς ελευθερίας για την αποκατάσταση πληγών και δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης έχουμε τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο. Με αυτό θα περίμενε κανείς όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν για έναν δημόσιο διάλογο. Ο πρωθυπουργός το έχει ζητήσει και η ΝΔ επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής για μια δήλωση η οποία κρίθηκε και κρίνεται από την κοινωνία.

Είναι γνωστή η δήλωση δώθηκαν εξηγήσεις. Η ΝΔ μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να αποφύγει τα κρίσιμα επιδικα των εκλογών. Αξιοποιεί ένα από τα ισχυρότερα κοινοβουλευτικά όπλα όχι για να προκαλέσει συζήτηση για τους μισθούς, τυους φόρους και τις επενδύσεις αλλά για να αποφύγει αυτή την συζήτηση

Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι χωρίς να υποτιμούμε το ζήτημα σημασία για τους πολίτες έχουν οι 120 δόσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή, οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και τι σημαίνει αυτό για τγην ενίσχυση του εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό να συζητήσουμε για την στήριξη των ΑμΕΑ. Να συζητήσουμε και τι ήταν αυτό που έπληξε το ελληνικό φιλότιμο τα τελευταία χρόνια.

Τι συμβαίνει εδώ; Η ΝΔ και ορισμένοι οικονομολόγοι που την στηρίζουν είχαν υπολογίσει στη μείωση του αφορολόγητου και είχαν προϋπολογίσει την εξοικονόμηση 2 δις ευρώ για να κάνουν το πρόγραμμά τους και τώρα πέφτουν έξω.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού σε εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι διέξοδος για να συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Ποιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για την Ευρώπη; Είναι ευκαιρία να συγκρίνουμε προγράμματα. Ως εκ τούτου ζητώ από το Σώμα να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης την ερχόμενη Τετάρτη σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και και το Σύνταγμα.

Προσωπικά πείσθηκα ότι το πρόβλημά σας δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει στο λαό και την Ευρώπη. Πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι πιστεύετε ότι ήταν ιστορικό ατύχημα. Αποδεικνύεται ότι ήταν αποτέλεσμα ανάγκης της κοινωνίας που παραμένει και ενισχύεται.

Το πρόβλημά σας είναι ότι η αυτή η κυβέρνηση επιλύει προβλήματα και δημιουργεί την προσδοκία στον κόσμο ότι θα λύσει περισσότερα. Φέρνουμε τις 120 δόσεις και νομίζω είμαστε στο σημείο να συζητήσουμε και φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα.

Ήσασταν εκτός θέματος κ. Δραγασάκη. Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού. Τους λόγους τους αναπτύξαμε με ευκρίνεια. Γιατί δεν αφήνετε να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας και μετά να έρθουμε να συζητήσουμε για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές; Φοβάστε ότι μέχρι και οι βολικοί και συνεργάσιμοι βουλευτές μπορεί να μην αντέξουν να στηρίξουν τον Πολάκη και να εκφραστούν και να ψηφίσουν όπως στην ρπαγματικότητα αισθάνονται.

Ο Πολάκης δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά δικό σας. Αλλά είναι και πρόβλημα της ελληνικ΄ςη κοινωνίας. Ο λαλήστατος κ. τσίπρας άφησε σε εσάς το πικρό ποτήρι να υπερασπιστείτε αυτή την επιλογή και εκείνος δραπέτευσε. Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση στην οποία έχετε περιέλθει. Είστε ένας αξιοπρεπής άνθρωπος όπως και άλλοι στο κόμμα σας που δεν τον εκφράζει ο κ. Πολάκης.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Σας έδωσα την εντύπωση ότι έχω να διαχειριστώ ένα πικρό ποτήρι. Το θέμα είναι με ποιο θέμα θα πάμε στις ευρωεκλογές. Αν θα πάμε με τα προβλήματα της κοινωνίας ή κρύβοντας τα προβλήματα και αποσιωπώντας τα θέματα. Αυτό είναι το θέμα για εμάς και εκεί βάλτε τον Πολάκη και ότι άλλο θέλετε. Εσείς μιλούσατε από το ρπωί ςεως το βράδυ για την οικονομία και την φορολογία.

Αντί να έρθετε τώρα με τα δήθεν προνομιακά σας θ΄’εματα και μας λέτε ότι πρέεπι να συζητήσουμε τον Πολάκη γιατί πληγώθηκε το φιλότιμο των ελλήνων. Διέπεται από επικοινωνιακά κίνητρα αυτό που κάνετε. Εμείς θα απαντήσουμε σε όλα αυτά και θα αναπτύξουμε και τις λύσεις.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν ήταν του κ.Καρατζαφέρη. Είναι αριστερός και είμαστε σε φάση που οι άνθρωποι επανασυσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ

By