Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

«Πρωταθλητής» αποδόσεων το 2017 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με το… δεξί φαίνεται πως μπήκε στο 2017 το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού τους πέντε πρώτους μήνες έχει σημειώσει πολλαπλάσια κέρδη σε σύγκριση τόσο με τις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και με τη Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ράλι 20% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας τετραπλάσια άνοδο από τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, το ίδιο διάστημα, ο βρετανικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,8%, ο γερμανικός DAX σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο10,30%, ενώ ανάλογες αποδόσεις της τάξης του 9,51% κατέγραψε και ο γαλλικός CAC 40.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υπεροχή του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε σύγκριση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από την αρχή του έτους,  ο αμερικανικός δείκτης blue chip Dow Jones ενισχύθηκε κατά 5,7%, ενώ ο δείκτης S&P’s σημείωσε άνοδο 7,73%.

Η λαχτάρα για κανονικότητα «καύσιμο» για τις μετοχές

Όπως σημειώνει στο insider.gr o Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η εικόνα της αγοράς είναι συνολικά σήμερα πολύ καλή, με τους επενδυτές να «διψούν για κανονικότητα». Η πολιτική σταθερότητα και η πορεία προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «στρώνουν το χαλί» της ανάκαμψης και στη χρηματιστηριακή αγορά, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα προκύψει ανατροπή στην πορεία αυτή.

Και σε επίπεδο τζίρων, όμως, η βελτίωση της εικόνας στην ελληνική αγορά είναι αισθητή, αφού από τα 30 εκατ. ευρώ, ο ημερήσιος τζίρος κυμαίνεται πλέον στα 60-70 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα.

Στην «έκρηξη» του Γενικού Δείκτη έχουν συμβάλει μια σειρά από παράγοντες, όπως η πρόοδος στο πεδίο της διαπραγμάτευσης που έχει φέρει τη χώρα μια «ανάσα» από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και η διατήρηση της αγοράς σε υποτιμημένα επίπεδα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

«Οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν ότι εφαρμόζονται σταδιακά όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές το 2016 και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε θέση να περνά από τη Βουλή τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η επανέναρξη των πλειστηριασμών», αναφέρει ο κ. Μονογιός.

«Ο δρόμος της αγοράς διαφαίνεται ανοδικός, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν έκτακτες αρνητικές εξελίξεις, όπως εκλογές ή αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», προσθέτει.

«Η αγορά χρωστά στις τράπεζες»

Όπως είναι αναμενόμενο, «πρωταθλητές» της ανόδου –εφόσον οι εξελίξεις επαληθεύσουν το σενάριο της ομαλοποίησης– θα είναι οι τράπεζες, οι οποίες διαπραγματεύονται σε ιδιαίτερα υποτιμημένα επίπεδα.

Για να γίνει, όμως, αυτό, σημαντικός παράγοντας είναι η εξυγίανση του ενεργητικού των τραπεζών με συρρίκνωση των κόκκινων δανείων (NPLs), όπως έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Το πεδίο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο, ιδίως μάλιστα μετά από ένα όχι και τόσο ικανοποιητικό α’ τρίμηνο όσον αφορά στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια που έχουν θέσει από κοινού οι τράπεζες με την Τράπεζα της Ελλάδος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By