Ο κ. Μητσοτάκης, αν και «παρουσιάζεται από πολλούς ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής», στην πραγματικότητα ήταν «ο πιο πιστός συνεχιστής» των ιστορικών λαθών στο Δημόσιο
Ξεκίνησε και επίσημα πλέον η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιλέγοντας ως πεδίο μάχης τη δημόσια διοίκηση και εστιάζοντας στη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση στον πρόσωπό του.
Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που «δεν δίστασαν να βαφτίσουν τις απολύσεις [στο Δημόσιο] ως μεταρρύθμιση», στο όνομα της «αγαστής συνεργασίας» με τους «πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών».
«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας με νόημα ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν και «παρουσιάζεται από πολλούς ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής», στην πραγματικότητα ήταν «ο πιο πιστός συνεχιστής» των ιστορικών λαθών στο Δημόσιο.
Υποστήριξε ακόμα ότι, με επειδή με το Μνημόνιο οι δυνατότητες κομματικών προσλήψεων ήταν περιορισμένες, οι αλλαγές του κ. Μητσοτάκη είχαν ως στόχο δημιουργία ενός «ρεβανσιστικού» και «τιμωριτικού» συστήματος που θα ευνοούσε όσους είχαν μέσο για να παραμείνουν στο Δημόσιο.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «μεγάλο ασθενή» του τόπου, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλλάξει τα κακώς κείμενα, κι όχι επανάληψη της «άλωσης του κράτους από τα δικά μας παιδιά».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη μεγάλη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Τσίπρας είπε μεν ότι από τη μία θα πρέπει να αποκομματικοποιηθεί με την έννοια να δοθεί τέλος στο μοντέλο της διαπλοκής και της διαφθοράς, όμως από την άλλη θα πρέπει να διατηρήσει τον πολιτικό του χαρακτήρα ώστε να διασφαλίζει την «κοινωνική συνοχή» και δικαιοσύνη.