Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Πρώτη φορά γιατρός στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή Κώστας Τσιάρας, ανέλαβε το τιμόνι του πολυτάραχου υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στο πλευρό θα έχει με την ιδιότητα του υφυπουργού τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη.

Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Τσιάρας «έσπασε» το μονοπώλιο στο υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετούνται καθηγητές Νομικών Σχολών και νομικοί (δικηγόροι και δικαστές) και για πρώτη φορά αναλαμβάνει γιατρός.

Ο 53χρόνος Κώστας Τσιάρας, γιατρός στο επάγγελμα (μικροβιολόγος- βιοπαθολόγος), είναι βουλευτής Καρδίτσας. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2004 και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς.

Στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι την 24η Ιουνίου 2013. Αργότερα, διετέλεσε πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Έχει διατελέσει υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και γραμματέας του τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη έχει διατελέσει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΣΕΠΦΥ) Καρδίτσας, καθώς και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας.

Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας.

Ο 67χρόνος Δημήτρης Κράνης είναι πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Την 30η Ιουλίου 2019 αποχώρησε από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Ήδη από 26.5.2016 και για μια τριετία τοποθετήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και αφού προηγουμένως επιλέχθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στην οποία από το έτος 2006 διδάσκει θέματα δικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Έχει διατελέσει με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών από το Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010.

Εκτός από το πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτριος Κράνης είναι πτυχιούχος και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου της αυτής Σχολής, ενώ τη διετία 1981-1983 μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου LUDWIG MAXIMILIANS στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου, με θέμα της μεταπτυχιακής του εργασίας: “Die Gesetzgebung in der Verfassungsmässigen Ordnung des Grundgeseztes” [(η νομοθεσία στην πολιτειακή έννομη τάξη του Γερμανικού Βασικού Νόμου (Συντάγματος)].

Έχει εισηγηθεί επανειλημμένως δικονομικά κυρίως θέματα σε επιστημονικές εκδηλώσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και σε συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και λοιπών επιστημονικών φορέων, όπως της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, της οποίας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της Ένωσης Αστικολόγων, ενώ με αφορμή τις τροποποιήσεις που επέφερε στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο ν. 4335/2015 ήταν εισηγητής πολλών θεμάτων σε πολλές ημερίδες ή διημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και της ΕΝΟΒΕ.

Ο Δημήτρης Κράνης θεωρείται από το νομικό κόσμο παρά πολύ καλώς νομικός επιστήμονας και ηθικό στοιχείο, είχε παραληφθεί στο παρελθόν κατά τις προαγωγές, αλλά τελικά προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By