Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Πρωτογενές πλέονασμα «μαμούθ» 4% το 2017 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ακόμη και τις αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ξεπέρασε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής διαμορφώθηκε για το 2017 στο 4% του ΑΕΠ με τον στόχο όπως είχε αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2018 να διαμορφώνεται στο 2,6%.

Μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η σκυτάλη περνάει στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους προκειμένου να υπολογιστεί το λεγόμενο «μνημονιακό πλεόνασμα».

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημονιακό πλεόνασμα δεν λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (σ.σ οι οποίες όμως για το 2017 ήταν οριακές μόλις 50 εκατ. ευρώ) καθώς και τα κέρδη από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το μνημονιακό πλεόνασμα θα κινείται στην περιοχή του 4%  δηλαδή πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 1,75%. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα την εκτίμησή του σε 3,7%. Το γενικό πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 0,8% ενώ σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 1,454 δις. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ξεπέρασε τα 7 δις. ευρώ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By