Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Πρώτος με ανατροπή ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως προβλέπει το Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ο κ. Τραμπ επικράτησε της υποψήφιας με τους Δημοκρατικούς Χίλαρι Κλίντον, κερδίζοντας Πολιτείες-κλειδιά όπως αυτές του Οχάιο, της Πενσιλβάνια και της Φλόριντα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Τραμπ νικά σε 28 Πολιτείες έναντι 18 για την Κλίντον, εξασφαλίζοντας 288 εκλέκτορες έναντι 215 για την Κλίντον, ενώ αναμένονται αποτελέσματα σε τέσσερις ακόμη Πολιτείες.

Οπως είπε ο κ. Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο κ. Τραμπ έχει λάβει το 48,1% των ψήφων στις ΗΠΑ έναντι 47,2% για την Κλίντον.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία, ευχαρίστησε τους Αμερικανούς ενώ επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τη Χίλαρι Κλίντον, στο οποίο τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Η Χίλαρι εργάστηκε πάρα πολύ και για μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε.

Είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Λέω σε όλους ότι είναι ώρα να κινηθούμε σαν ένας ενωμένος λαός, σημείωσε.

Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη της χώρας ότι θα είμαι πρόεδρος για όλους -και αυτούς που επέλεξαν να μη με υποστηρίξουν. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της χώρας, τόνισε ο κ. Τραμπ.

Χαρακτήρισε επείγοντα στόχο την ανοικοδόμηση του αμερικανικού έθνους και την αναβίωση του αμερικανικού ονείρου.

Οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι. Θα ξαναχτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία, θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας. Θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, υπογράμμισε.

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. «Έχουμε πολύ καλό πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία παντού στον κόσμο», όπως είπε.

Επίσης, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβιώσουν ειρηνικά «με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί μας».

Εκπρόσωπος Κλίντον: Πηγαίνετε για… ύπνο

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα κάλεσε τους ψηφοφόρους να «πάνε για ύπνο», σημειώνοντας ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι η υποψήφια για την προεδρία δεν θα κάνει δηλώσεις απόψε.

Ο Ποντέστα δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Κλίντον που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της πως «αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε» και «θα περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων».

Οι ομάδες ψηφοφόρων που «απογείωσαν» τον Τραμπ

Βάσει των exit polls, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των New York Times, ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο, ενώ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι τους Ρεπουμπλικανούς. Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Παρ” όλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών.

Επίσης ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών, αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

(Visited 1 times, 1 visits today)