Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Προτσές, δουλειά και όχι άλλες συνεντεύξεις

Παναγιώτης Φωτεινός
Παναγιώτης Φωτεινός

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα πως είναι αρκετά καλά οργανωμένη στο επικοινωνιακό κομμάτι. Χρησιμοποιεί αρκετά καλά τις τακτικές της στρεψοδικίας, της λάσπης στον ανεμιστήρα, το ψέμα, ακόμη και την απειλή για εκλογές.

Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα τα παρακολουθήσαμε και στη πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κρατικό κανάλι, όταν για μία ακόμη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του και έσπασε κάθε ρεκόρ θράσους και διαστρέβλωσης της ωμής πραγματικότητας.

Κατανάλωσε όλο το τηλεοπτικό του χρόνο χωρίς να δώσει ούτε μία πειστική απάντηση για το τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα του ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ, αλλά και το προσφυγικό.

Και μέσα από ένα κρεσέντο επικοινωνιακής διπλωματίας, μας πληροφόρησε για την απολυτή επιτυχία με την όποια ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όποια κόστισε στον ελληνικό λαό 35 δις ευρώ και όταν του επισημάνθηκε η πολύ χαμηλή τιμή των μετοχών, με την όποια ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτή, ο κύριος Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι τιμές των μετοχών «θα» ανέβουν…

Αφού λοιπόν ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι οι μετοχές των τραπεζών «θα» ανέβουν, ακολουθώντας την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί δεν φρόντισε ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού δημόσιου, ώστε να επωφεληθεί η χωρά από αυτή την θετική εξέλιξη;  Γιατί προτίμησε να χαρίσει τις τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, αντί πινακίου φακής, δωρίζοντας τους έτσι τις θετικές προοπτικές που διαβλέπει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Οι διεθνείς κερδοσκόποι ωφελήθηκαν ή όχι τις προηγούμενες ημέρες από την ανακεφαλαιοποίηση;

Ο κ. Τσίπρας απογοητεύει, κατά συρροή και εξακολούθηση όποιον μπορεί να ερμηνεύσει στοιχειωδώς τα νούμερα και τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Όποιον γνωρίζει, έστω και υποτυπωδώς να  διαβάζει, όλους εκείνους τους οικονομοτεχνικούς όρους που μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

 Ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει να ασκεί πολιτική. Αντίθετα, δείχνει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά μία ζοφερή κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που οι αντοχές όλων τελειώνουν.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ  για τα λουκέτα και για τους ανέργους είναι απογοητευτικά. Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων  στις τράπεζες, οι  πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και το προσφυγικό, που μετατρέπει την Ελλάδα σε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, μας δείχνουν πως εδώ, δε χρειάζεται άλλη επικοινωνία, αλλά πολύ δουλειά.

Δουλειά που δεν έκανε σωστά τους προηγούμενους μήνες και για αυτό περάσαμε από μία ανεμική ανάπτυξη του 0,8%, ξανά στην ύφεση, έχοντας μάλιστα αγκαλιά ένα ακόμη μνημόνιο, που θα κρατήσει τουλάχιστον μία τριετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αφήσει τα φληναφήματα στις κάμερες και σαν αριστερός που είναι να δημιουργήσει το δικό του προτσές, που θα δώσει όραμα και θα εμπνεύσει την ελληνική κοινωνία.

Μια κοινωνία που με αυτό σαν εργαλείο θα μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο και ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή είναι ο Αλέξης Τσίπρας, όσο ακόμη η δημοτικότητα του είναι σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό πρέπει να οργανώσει, αυτός πρέπει ο στόχος ο δικός του και της κυβέρνησης μέσα στο 2016 και όχι τα πρωινάδικα και το twitter.

(Visited 1 times, 1 visits today)