Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Προβόπουλος: Κόλαση η αναβολή της αξιολόγησης

Τι ανέφερε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ

provopoulos_pand

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναβολή της αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία».

Μιλώντας χθες το βράδυ στoν ΣΚΑΪ παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο επιστροφής στην δραχμή κάνοντας λόγο για εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις.

«Για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά. Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit«, είπε ο κ. Προβόπουλος.

Αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ δήλωσε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όλοι λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο«, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για την αύξηση του ελλείμματος και κατέκρινε τις παροχές των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο, κάνοντας λόγο για λάθος οικονομική πλατφόρμα.

Εκτίμησε επίσης «εκ του αποτελέσματος» ότι θα έπρεπε να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Προβόπουλος θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τον ευχαρίστησε, ωστόσο όπως διευκρίνισε, οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τις λύσεις.

«Οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι», είπε. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να συνδέονται το προσφυγικό με το ζήτημα του χρέους.

Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε ενάντια σε ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σε άσχημη κατάσταση. Παράλληλα, χαρακτήρισε αδύνατη την έξοδο από την κρίση εφόσον υπάρχει ασυνέχεια στο πολιτικό σύστημα. «Ήμουν έξι χρόνια διοικητής της ΤτΕ και συνεργάστηκα με οκτώ υπουργούς Οικονομικών», εξήγησε.

Για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν, υπογράμμισε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα, λέγοντας πω «εάν δημιουργηθούν συνθήκες ενάρετου κύκλου, όλα θα γίνουν πολύ εύκολα, αλλιώς θα βράζουμε στο ζουμί μας«.

By