Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ψάχνουν βουλευτές-ρεζέρβα

Πώς το Μαξίμου προσπαθεί να περάσει το τεστ πολιτικής κοπώσεως μετά την έξοδο Κοτζιά – Πώς θέλουν να υπερβούν το πρόβλημα με τον Καμμένο και τους Μακεδονοκλάστες – Μπορούμε και χωρίς τους ΑΝΕΛ, λένε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Θα κάνουμε τις εκλογές ντέρμπι», λέει ο Κουρουμπλή

Με σύνθημα «κλείνουμε τις πληγές, αλλάζουμε ατζέντα», συνεχίζει τον σχεδιασμό του για την επόμενη ημέρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ και η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, έχοντας στο πλάνο του, τόσο το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα έρθει όπως φαίνεται στην Ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο, όσο και τις εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) του Μαΐου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει πλέον στο τραπέζι το σχέδιο επιβίωσης χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με δεδομένο ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή ο Πάνος Καμμένος δεν θα την ψηφίσει και αναζητώντας την πολιτική του επιβίωση έχει προαναγγείλλει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την Δευτέρα, για πρώτη φορά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε δημοσίως την προοπτική μιας λύσης που δεν περιλαμβάνει τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο σενάριο της αποχώρησής τους, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη θητεία της», ανέφερε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ένα σενάριο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου αφορά την πλειοψηφία που υπάρχει για την επικύρωση της συμφωνίας και το άλλο αφορά τον αριθμό των βουλευτών που δυνητικά θα στηρίξουν μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει 145 βουλευτές, για να φτάσει τους 151 και να συνεχίσει χωρίς τους ΑΝΕΛ, είτε μέχρι τον Μάιο, είτε έως το τέλος της τετραετίας, χρειάζεται ακόμα έξι βουλευτές.

Τα σενάρια με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ

Εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ψηφίσει την συμφωνία και παραδώσει την έδρα του, την θέση του θα πάρει στην Βουλή ο Τέρενς Κουίκ ως ο πρώτος επιλαχών, ο οποίος έχει εκφράσει ξεκάθαρα την στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα. Δυο ακόμα στελέχη των ΑΝΕΛ, η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Στο πλευρό της κυβέρνησης προκειμένου να συνεχίσει τον βίο της θα μπορούσαν να ενταχθούν τόσο η Κατερίνα Παπακώστα, ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Στόχος για τους επόμενους μήνες είναι η αλλαγή της ατζέντας και η προβολή των «θετικών ειδήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεδριάσει σήμερα, στις 18.00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα συζήτησης τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι μέσα στο Νοέμβριο να κατατεθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία θα απασχολήσει για αρκετό διάστημα τον πολιτικό διάλογο προκειμένου να υποβαθμιστούν τα ζητήματα των διαφωνιών με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρακτικά, η πρόταση θα υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα λειτουργήσει και θα επεξεργαστεί την αναθεώρηση για κάποιους μήνες.

Παράλληλα, όπως είχε δηλώσει και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα θα μπουν σε εφαρμογή μια σειρά από θετικά μέτρα.

Την ίδια ώρα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναπάρει τις εκλογές», εκτίμησε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» και τους Μάκη Πολλάτο και Γιάννη Μακρυγιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Μιλάω με τον κόσμο, με σταματάνε άνθρωποι στο δρόμο, άλλοι μου κάνουν γκρίνια, άλλοι μου λένε πράγματα. Εγώ σας λέω ότι η κυβέρνηση αυτή θα αρχίσει μετά το θέμα των συντάξεων την αντίστροφη μέτρηση και θα φτάσουμε να είναι οι εκλογές ντέρμπι», ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση απαραιτήτως πρέπει να συνεχίσει, γιατί έχει η χώρα ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Δεν θα πέσει».

By