Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

«Ψαλίδι» βάζει η Deutsche Bank στο προσωπικό της

Τουλάχιστον 250 θέσεις εργασίας έχει σκοπό να καταργήσει η Deutsche Bank στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία επιβαρύνοντας τον ισολογισμό της γερμανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολυμένοι μπορεί να φτάσουν και ακόμη και τους 500, ενώ οι περικοπές ξεκίνησαν από μεσαίες και ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας, με έμφαση στο Λονδίνο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Μαρκ Μπέντον, επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής στον τομέα της Ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς και ο Έβανς Χάτζι-Τούμα, ο οποίος ειδικευόταν στη διαχείριση πλούτου για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο τραπεζικός κολοσσός με έδρα τη Φρανκφούρτη αποφάσισε να προχωρήσει περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα των δραστηριοτήτων της, καθώς δεν βλέπει καμία βελτίωση στα έσοδα και την κερδοφορία της. Τα έσοδα από τις συναλλαγές (trading) σημείωσαν βουτιά 27% το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Αυτή η υποχώρηση των εσόδων, σε συνδυασμό με τα μπόνους που καταβλήθηκαν, τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν έχει χαρακτηρίσει «γενναία», έχουν εξωθήσει τη δραστηριότητα του investment banking στο «κόκκινο».

Η μείωση προσωπικού έχει γίνει αισθητή, επίσης, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και συγκεκριμένα στον τομέα της χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων (corporate finance).

Οι τομείς χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής απασχολούσαν 17.251 υπαλλήλους στα τέλη του 2017.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Κράιαν είναι να κινητοποιήσει και να κρατήσει τα ανώτατα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της δραστηριότητας αυτής που είναι ζημιογόνος τα τρία τελευταία έτη.

Με τα έσοδα, όμως, να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της 7ετίας, οποιαδήποτε αύξηση στις απολαβές θα διεύρυνε τις ζημίες. Ο οικονομικός διευθυντής Τζέιμς ον Μόλτκε, πάντως, προτείνει την επιστροφή σε μια πιο αυστηρή διαχείριση του κόστους, μετά τις απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών.

By