Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Ψηφίζει η γερμανική Βουλή για την παράταση του προγράμματος βοήθειας

«Δίνεται λευκή επιταγή στην Ελλάδα»

germaniko-koinoboulio-2

Στην καταψήφιση της δίμηνης παράτασης του προγράμματος βοήθειας, και της γραμμής προληπτικής στήριξης, θα προχωρήσουν σε λίγες ώρες στη γερμανική βουλή οι πράσινοι, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το κόμμα της αριστεράς (Die Linke).

«Δίνεται λευκή επιταγή στην Ελλάδα» σχολιάζουν οι γερμανοί πράσινοι, τονίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπρεπε να είχε καταθέσει στη Βουλή σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πράσινοι σημειώνουν ότι έπρεπε να υπάρχει αξιολόγηση του προγράμματος, και ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί της γερμανικής βουλής. Σημειώνεται πάντως, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε το μέτρο να μην κινδυνεύει με καταψήφιση.

To αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα για να λάβει την προληπτική γραμμή θα πρέπει να πληροί επτά όρους, μεταξύ των οποίων να επιτυγχάνει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους, να βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να υπάρχει ανάλυση του ελληνικού χρέους που είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, προϋποθέτει την βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας από πλευρά εξωτερικών συναλλαγών και την φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Έμμεση προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή των συμφωνηθέντων απηύθυνε επισήμως στο μεταξύ την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση την ώρα που η πολιτική αβεβαιότητα στην Αθήνα εντείνεται λόγω του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By