Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» της Γεννηματά σε Μητσοτάκη σε τέσσερα σημεία

«Ναι» στη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια συμφώνησαν Μητσοτάκης-Γεννηματά στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η συνάνηντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγή έγινε σε καλό κλίμα και διήρκεσε 50 λεπτά.

Πέραν του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού συζητήθηκε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Φώφη Γεννηματά πως δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει. Θα το κάνει τα Χριστούγεννα, καθώς, όπως τις είπε, συνηθίζει να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις στο βουνό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει η πρότασή του να ενώνει και η διαδικασία που θα επιλεγεί να διασφαλίζει τη συναίνεση.

Επιπλέον συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα με έμφαση στην αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, στη Συρία, την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των αποδήμων έμεινε να διευκρινιστεί το πώς θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των ομογενών, αν θα είναι π.χ. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αν το δικαίωμα θα περιοριστεί σε όσους έχουν ΑΦΜ (σ.σ. το ζητά το ΚΚΕ) ή αν θα υπάρξει κάποιο χρονικό όριο, π.χ. 30 ετών, απουσίας από τη χώρα.

«Σηκώθηκα μόνο για να έρθω στη συνάντηση», είπε η Φώφη Γεννηματά μπαίνοντας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αντιμετωπίζει την εποχική γρίπη και ο λαιμός της είναι κλειστός.

«Ένα πράσινο τσάι με μέλι παρακαλώ», είπε αμέσως ο πρωθυπουργός κοιτώντας προς τους συνεργάτες του, προκειμένου να προσφέρουν ένα ζεστό ρόφημα στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σημαντικό θέμα για να μη σηκωθεί κανείς», προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει τον διάλογο μπροστά στις κάμερες λέγοντας πως και ο ίδιος πέρασε πρόσφατα την γρίπη «οπότε δεν κινδυνεύουμε ο ένας από τα μικρόβια του άλλου».

Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της ψήφου των αποδήμων έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα και διήρκησε περίπου μια ώρα.

Στον διάλογο μερικών δευτερολέπτων που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό «βλέπω έκανες αλλαγές» με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά «αλλαγές μικρές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε λέγοντας «ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις» με τον πρωθυπουργό να κλείνει τον μικρό αυτό διάλογο με τη φράση «μεταρρυθμίσεις επίπλων».

By