Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ψήφος αποδήμων: Σε εξέλιξη τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους αρχηγούς

Σε εξέλιξη η συνάντηση με Γεννηματά – Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι με ίωση – Μία ώρα διήρκεσε το ραντεβού με Τσίπρα, τι είπαν μπροστά στις κάμερες – «Κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης η συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου των εντός και εκτός Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για την ψήφο των απόδημων.

«Σηκώθηκα μόνο για να έρθω στη συνάντηση», είπε η Φώφη Γεννηματά μπαίνοντας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αντιμετωπίζει την εποχική γρίπη και ο λαιμός της είναι κλειστός.

«Ένα πράσινο τσάι με μέλι παρακαλώ», είπε αμέσως ο πρωθυπουργός κοιτώντας προς τους συνεργάτες του, προκειμένου να προσφέρουν ένα ζεστό ρόφημα στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σημαντικό θέμα για να μη σηκωθεί κανείς», προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει τον διάλογο μπροστά στις κάμερες λέγοντας πως και ο ίδιος πέρασε πρόσφατα την γρίπη «οπότε δεν κινδυνεύουμε ο ένας από τα μικρόβια του άλλου».

Μετά το τέλος της συνάντησης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα κάνει δηλώσεις στο γραφείο της στη Βουλή.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που κράτησε περίπου μία ώρα.

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα

Στον διάλογο μερικών δευτερολέπτων που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό «βλέπω έκανες αλλαγές» με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά «αλλαγές μικρές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε λέγοντας «ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις» με τον πρωθυπουργό να κλείνει τον μικρό αυτό διάλογο με τη φράση «μεταρρυθμίσεις επίπλων».

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες πήγε με με μόνη «κόκκινη γραμμή» την ισότητα της ψήφου, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί συνταγματική επιταγή.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι η απόπειρα να βρεθεί κοινός τόπος για να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο διαμονής των Ελλήνων οι οποίοι ζουν και εργάζονται εκτός της ελληνικής επικρατείας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Πέτσας: Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι

Λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σημερινές συναντήσεις θα αποτελέσουν μια επιτυχή άσκηση συναίνεσης και «δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Η δήλωση του κ. Πέτσα έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, τους οποίους θα υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- προκειμένου επιλυθεί αυτό το ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από το 2001 όταν στην τότε Αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέφθηκε ότι η σχετική νομοθεσία για να ισχύσει απαιτείται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής.

Οι συσχετισμοί και η αισιοδοξία

«Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί οι εκλογείς οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Η επισήμανση αυτή γίνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει πρόταση σύμφωνα με την οποία η ψήφος όσων βρίσκονται στο εξωτερικό να υπολογίζεται μόνον για την εκλογή ενός περιορισμένου αριθμού βουλευτών Επικρατείας και όχι για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με δεδομένους, πάντως, τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, η πορεία των εξελίξεων καθορίζεται από τη στάση την οποία θα τηρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που διαθέτουν από κοινού 101 βουλευτές και, εφόσον καταψηφίσουν την όποια κυβερνητική πρόταση, μπορούν να παραπέμψουν το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων για μια ακόμη φορά στις καλένδες.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση ακόμη και εφόσον επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρότασή της η οποία, όπως σημειώνουν, αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι προσβλητική για τους ψηφοφόρους που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια.

Κι αυτό καθώς «αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», καθώς με την εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μεν τη δυνατότητα να ψηφίζουν για κάποιον ελάχιστο αριθμό βουλευτών, πλην όμως η ψήφος τους δεν θα μετράει για την ανάδειξη πρωθυπουργού και την εκλογή κυβέρνησης.

Αναζητούνται δικλείδες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει όποια επιπρόσθετη διασφάλιση ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι θα καθορίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα από τη βούληση προσώπων που είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς και δεν έχουν πραγματική εικόνα της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Μια από τις διασφαλίσεις που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η προϋπόθεση να διαθέτουν οι εξ αποστάσεως εκλογείς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, εκτός από την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να αιτηθούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, είτε με φυσική παρουσία στα ελληνικά Προξενεία κάθε περιοχής είτε με επιστολική ψήφο.

Το πρόγραμμα

*Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,
*Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,
*Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,
*Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,
*Με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

By