Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Ψήφος αποδήμων: Σπάνια στα χρονικά συναίνεση στη Βουλή, παρά τις διαφωνίες των αρχηγών

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Βουλή «επικυρώνει» απόψε με ρεκόρ θετικών ψήφων το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Για «δημοκρατική, κοινοβουλευτική αλλά και εθνική νίκη» μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας έκκληση στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, να αναθεωρήσει τη στάση του, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας σε αυτή την ευαίσθητη, για τη χώρα, συγκυρία.

Αυτή ήταν και η μοναδική, έμμεση, αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, ο οποίος προετοιμάζεται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, νωρίτερα στη συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να μην παρερμηνεύει την ήπια στάση της Ελλάδας.

«Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο», είπε για να προσθέσει ότι η Ελλάδα διαθέτει τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνουρκικά, σημειώνοντας πως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα ασκεί αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη.

Διαμήνυσε πως δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη όσο ήταν στην αντιπολίτευση και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει πίσω της μια ατελέσφορη στρατηγική στα εθνικά θέματα και να επιστρέψει στην ενεργητική. Ο τέως πρωθυπουργός ωστόσο, είπε πως είναι ορθή η στάση της κυβέρνησης υπέρ των ανοιχτών διαλόγων και πρότεινε δέσμη έξι πρωτοβουλιών για τα ελληνοτουρκικά.

«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται οτι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού», σχολίαζαν κύκλοι του Μαξίμου για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν, ότι «δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι «κύκλοι» του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωναν, ακόμη, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό, όμως, δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν«.

«Ίσως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλήψει την αίθουσα, αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ιδιος δήλωσε συνεδρίαση», κατέληγαν.

Σκληρή γραμμή ζήτησε στο εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. Ζήτησε καθαρές εθνικές γραμμές και εγρήγορση, τονίζοντας πως πρέπει να παρασχεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα τα μέσα, «ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι».

Αίσθηση προκάλεσε η κόντρα που είχε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τα πρώην στελεχη του ΠΑΣΟΚ που απορροφήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκε ο χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κουτσούμπα ως «μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ» αλλά και οι αναφορές του σε «άρτι αφιχθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ» που έχουν συγκυβερνήσει με την «επάρατη δεξιά».

Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι και ανεβαίνοντας στο βήμα, διερωτήθηκε από πού προέρχονταν τα στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού. «Δικοί σας σύντροφοι δεν ήταν;», ήταν το ερώτημα προς το ΚΚΕ.

Καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα, ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επεσήμανε πως αποτελεί ψευτοδίλημμα, επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον το ερώτημα, «συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία ή σύγκρουση και τελικά πολεμική εμπλοκή;»

«Έχω κουραστεί να ακούων την λέξη ψυχραιμία. Ψυχρό αίμα έχουν τα ερπετά. Ο άνθρωπος δεν γίνεται να έχει ψυχρό αίμα. Αν δηλαδή οι τούρκοι έρθουν στο Σούνιο τι θα κάνουμε;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By